Пловдив вече има фаворит за местните избори догодина, макар името

...
Пловдив вече има фаворит за местните избори догодина, макар името
Коментари Харесай

Пловдив с фаворит за кмет, ако ПП и ДБ се сгодят за местния ...

Пловдив към този момент има любимец за локалните избори следващата година, въпреки името му към момента да не е ясно. Смелата прогноза е поради оповестеното желание на  " Продължаваме промяната " и " Демократична България " да се явят с общи претенденти на вота идната есен. Идеята се разисква за София, Пловдив и огромните градове, където двете обединения имат най-голяма поддръжка.    

 

Първи и най-упорито поде рефрена за общо явяване на локалния избор съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Според него това е метод да се даде " подтик на страната към реформаторската орбита ". Лидерът на " Да, България " през вчерашния ден даде конкретика по отношение на борбата за София.

Иванов предложи Демократична България и Политическа партия да обединят старания с преди малко трансформиралата се в партия гражданска организация " Спаси София ", чийто водач Борис Бонев към този момент даде поръчка, че отново ще се бори за кметския пост.  Бонев бе претендент през 2019 година, когато Демократична България издигна Борислав Игнатов, само че до балотажа против Йорданка Фандъкова от ГЕРБ стигна Мая Манолова. Тогава имаше доста упреци, че десните са разпилели гласовете си и са пропуснали късмет да вземат столицата.  

" Местната власт е пиедестал на цялата политическа структура нагоре. Разчитаме на това публичната сила за смяна, за промени, за отваряне на нова страница в политическия живот да бъде съсредоточена - да не бъде разпилявана в някакви вътрешни несъгласия.

Особено за огромните градове в България - да отворим страницата на бъдещето, а не да позволим - даже да е под нови лица - да се презаредят досегашните модели ", съобщи през вчерашния ден сутринта Христо Иванов пред Българска национална телевизия.

" Аз се надявам, че избрани уроци са извадени и този път ще бъдем чути ", сподели още с ръководителят на Демократична България, напомняйки за отхвърлената от Политическа партия оферта за коалиция преди последния парламентарен избор.

Малко по-късно съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков разяснява, че 

в партията му са подготвени за общи дейности за локалните избори.

" Трябва да има обединяване на силите на смяната във допустимо най-вече градове на локалните избори идната есен, да имаме единни действия по време на акциите ", заяви Петков пред Клуб Z.

От " Промяната " обаче към този момент не се ангажират с съответни имена или формули като обща подкрепа за кмет, а обособени листи за общински съветници, тъй като диалозите занапред предстоят. 

Ако се стигне до съглашение сред Демократична България и Политическа партия, в Пловдив към този момент на първи прочит измежду вероятните кандидати за общ претендент е локалният водач на ДСБ Йордан Иванов. Той има опит като общински консултант, а по време на кабинета " Петков " беше регионален шеф.  Евентуална негова кандидатура или друга обща номинация ще има съществени шансове да победи претендента на ГЕРБ. Поне това сочат резултатите от последните парламентарни избори. На 2 октомври  ГЕРБ и Политическа партия записаха съвсем еднакъв резултат в Пловдив, събирайки надлежно 29 939 (26,22%) и 29 597 (25,925). Демократична България остана четвърта мощ с 10 042 гласа (8,795).

Аритметиката демонстрира, че общ претендент на " Промяната " и Демократична България сигурно ще стигне до балотажа, разчитайки на 40 000 гласа.  

Претендентът на ГЕРБ евентуално ще изостава с към 10 000 гласа, 

в случай че не надскочи внезапно упования партиен избор.  Това съумя да направи сегашният кмет Здравко Димитров на предходните локални избори. На първи тур Зико събра 39 707 гласа, близо 10 000 повече от поддръжката за общинската листа на ГЕРБ. На балотажа подвигна резултата до 46 887 гласа, изпреварвайки с над 15 хиляди гласа Славчо Атанасов. Засега обаче партията на Борисов се затруднява с намирането на мощна фигура под тепетата, на която да се възложат очаквания за огромен мажоритарен избор. До момента изборът се върти към районните кметове, депутата Радомир Чолаков, както и някогашния регионален шеф Дани Каназирева.    

 

Йордан Иванов, народен представител от Демократична България:  
Единен новаторски фронт ще смъкна ГЕРБ


Защитник съм на концепцията европейски новаторски сили да образуват обединен фронт в името на това да свалим ГЕРБ от ръководството в страната. Така Йордан Иванов,  депутат от " Демократична България " и водач на ДСБ в Пловдив, отговори на въпроса на „ Марица ” дали е допустимо Демократична България и Политическа партия да се явят с общ претендент на локалните избори следващата година. 

„ ГЕРБ се провали в Пловдив с Иван Тотев. Сложиха за кмет Здравко Димитров, само че и той се провали. Сега ще посочат трети претендент, само че този път няма да им се получи ”, предвижда Йордан Иванов, който беше общински консултант, а по-късно регионален шеф и се прочу със Зикомер, измерващ неизпълнените обещания на локалната власт в Пловдив.

„ Има смисъл от необятен обединен фронт, който да даде необятен небосвод на ръководството на общината, да спре кражбите, да взема решение проблемите на града на експертно равнище. В Пловдив има огромен капацитет от експерти, само че ръководещите общината не желаят и не умеят да се възползват от техните познания и опит, които биха съдействали за качествено ръководство и основаване на доста по-високо качество на живот ”, разяснява още депутатът. 

 

Росен Костурков, регионален координатор на Политическа партия:
Още не сме прецизирали профила на кандидата


Идеята за общи кандидатури за кмет на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " към този момент не е обсъждана в структурите на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Това разяснява пред " Марица " районният координатор на Политическа партия и сегашен народен представител Росен Костурков. 

" Все още обсъждаме какъв е профилът на претендентите за кметове на регионални градове и общини, който дава отговор на визията и задачата на нашата партия. Скоро ще бъдем подготвени. Едва по-късно ще решим място по място дали ще издигаме претендент от Политическа партия, ще подкрепим номиниран от друга партия или ще издигаме претенденти на база локални обединения ", изясни Костурков. Запознати обаче настояват, че " Промяната " избират да вадят напред в локалния избор нови лица, които не са изхабени в политиката. 

Автори Валентина Йеремиева, Ивайло Йолчев

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР