Пловдив. Градът се включва с 10 читателски гнезда в 10-ата

...
Пловдив. Градът се включва с 10 читателски гнезда в 10-ата
Коментари Харесай

Пловдив се включва с 10 читателски гнезда в 10-ата Нощ на литературата в България

Пловдив. Градът се включва с 10 читателски гнезда в 10-ата Нощ на литературата в България. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на Общината.

Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде показана и тази година на юбилейната 10-а Нощ на литературата. Литературният хепънинг ще бъде на 12 май 2021 година и в него ще се включат 14 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.

Проектът е иницииран и се провежда от Чешките центрове, взаимно с Европейското съдружие на националните културни институти EUNIC от 2006 година и последователно към него се включват градове от разнообразни страни. България става част от интернационалната Нощ на литературата през 2012 година, с помощта на Чешкия център в София.

Главни уредници на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „ Детски книги “.

В градовете уредници и координатори на Нощта на литературата са общините в партньорство с библиотеки, читалища, юношески организации и други

Избрани фрагменти от европейската литературна сцена ще разкрият магията на огромните и дребните литератури. Началото е в 18.00 ч. като един фрагмент ще се повтаря на съответно място до 21.30 ч. Така публиката ще пътешества из града и ще може да посети разнообразни места за четене.

Четенията ще стартират на всеки половин час с дълготрайност към 15 мин, с цел да има време и за напредване. Слушателите ще имат опция да избират всред фрагменти от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, британски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, маджарски, шведски, френски, норвежки.

Откъсите от книгите са определени от основните уредници на Нощта на литературата 2021: Чешки център, Столична община, Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Британски съвет, Гьоте-институт, Датско посолство, Представителство на Европейската комисия в България, Посолство на Ирландия, Институт „ Сервантес “, Италиански културен институт, Полски институт, Институт „ Камойш “, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Република Словения, Унгарски културен институт, Френски институт в България, Посолство на Конфедерация Швейцария, Посолство на Швеция, фондация „ Детски книги “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР