Пловдив е първият град със собствена шрифтова фамилия, вдъхновена и

...
Пловдив е първият град със собствена шрифтова фамилия, вдъхновена и
Коментари Харесай

Изложбата “Шрифтът на Пловдив” представя шрифтовата фамилия Plovdiv Typeface - портрет на пловдивчани в букви

Пловдив е първият град със лична шрифтова фамилия, въодушевена и основана въз основата на почерците на неговите жители и другари. След нейното публично издание на уеб страницата plovdivtypeface.com на 1 ноември в Деня на националните будителите всички ние можем да свалим гратис и да използваме свободно седемте шрифта на PlovdivTypeface.
От 28 ноември 2019 година на площад Римски стадион в центъра на Пловдив създателите на плана графичното студио PUNKT и студиото за шрифтов дизайн Typedepot показват стадиите от развиването на плана в изложбата “Шрифтът на Пловдив ”. С появяването на шрифтовата фамилия през 2019 година Пловдив отпразнува семейството си като първата европейска столица на културата, която написа на кирилица.
Изложбата споделя за началото на плана от 24 май в Деня на славянската книжовност, сложено със събирането на повече от 3800 почерци, методиката и резултатите от анализите на попълнените бланки, основаването на трите съществени шрифта във семейството – ръкописния Plovdiv Script, изтънчения Plovdiv Display и практичния Plovdiv Sans, както и двете специфични начертания - Plovdiv Pictograms и Plovdiv Maina Mode. Plovdiv Pictograms дава опция да играем с пиктограмите, основани като част от образната еднаквост на Пловдив 2019 и станали символни за града. Plovdiv Maina Mode пък е програмиран по този начин, че да “превежда ” текстове, написани с него, на пловдивски диалект.

Авторите описват по какъв начин почеркът се развива и по какъв начин се оформя неговият темперамент както в исторически, по този начин и в самостоятелен проект.
Любопитна част от изложбата заемат и статистическите инфографики, които благодарение на достиженията на графологията вършат опит за психически портрет на пловдивчани.
Богатата текстова и образна информация на изложбата е побрана в 36 пана върху 12 триъгълни призми, проектирани и основани по този начин, че дават опция за инсталиране както на закрити, по този начин и на открити публични пространства.
Идеята е в бъдеще изложбата да направи самобитно “турне ” из града - на други знакови за Пловдив места – библиотека, градски паркове, търговски центрове и несъмнено в кварталите, като по този начин се върне назад измежду хората, от които е въодушевена.
Plovdiv Typeface е първият по рода си градски шрифт за свободно прилагане, основан особено за Пловдив. Целта му е да сътвори безвъзмезден за прилагане шрифт, въодушевен от характера на пловдивчани, който да остане като част от наследството на Пловдив 2019 и да бъде припознат и употребен от пловдивчани като част от градската еднаквост.
Шрифтовата фамилия Plovdiv Typeface можете да изтеглите от тук: https://plovdivtypeface.com/bg
Последвайте плана в обществените медии за повече информация:
Instagram - https://www.instagram.com/plovdivtypeface/
Фейсбук - https://web.facebook.com/plovdivtypeface/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР