Пленумът на ВСС трябва да избере друг и.д. главен прокурор

...
Пленумът на ВСС трябва да избере друг и.д. главен прокурор
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова ВСС да избере друг и.д.главен прокурор

Пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да избере различен и.д. основен прокурор на мястото на Борислав Сарафов, а по-късно да се разпусне, тъй като няма морал да избере идващия титуляр на мястото на Иван Гешев, прикани магистрати. 
Изборът на Сарафов е следващото срамно решение, тежко увреждащо престижа на правосъдната власт, безапелационни са съдиите. Според тях има и подозренията за изземване на пълномощия от Пленума на Висш съдебен съвет не са опровергани безапелационно.
Магистратите напомнят позицията си отпреди месец, че освен Гешев, само че и Сарафов би трябвало да бъде отхвърлен като основни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на непозволено въздействие върху висши представители на правосъдната власт, в това число членове на самия Висш съдебен съвет.
" През последния месец обществото стана очевидец на битка на групировки и властови центрове отвън правосъдната власт, осъществявана с принадлежности и средства на наказателния развой от управлението на прокуратурата. А Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет си разреши да размени едно от основните настоящи лица в този развой с друго, не по-малко дискредитирано ", се споделя в позицията.
Има тежки подозрения за интегритета на Сарафов поради изнесените в медиите данни за провежданите от него другарски срещи в несъществуващия към този момент ресторант " Осемте джуджета " с лица, оповестени за търсене от Министерство на вътрешните работи " пишат съдиите, имайки поради някогашния следовател, а в този момент юрист Петьо Петров - Еврото. Те напомнят и че против Сарафов има две уведомления по механизма за следствие на основния прокурор.
Съдиите недоволстват и против поръчката на Сарафов да съвместява функционалностите на основен прокурор и шеф на националното разследване, тъй като това било следващата порочна централизация на господарски пълномощия.
От съюза упорстват Пленумът на Висш съдебен съвет да избере и.д. основен прокурор магистрат с потвърдена професионална подготвеност и интегритет, който дава отговор на условията за тази служба, след обществено разискване и излагане на ясни претекстове. 
Настояваме за следващ път, след избора на ВрИД основен прокурор, неотложно да прекратите осъществяването на функционалностите си като членове на Висш съдебен съвет, приключва позицията.
Междувременно Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет освободи през вчерашния ден тримата заместници на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов - Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева. 
Правосъдният министър ще заведе дело против назначението
Министърът на правораздаването Атанас Славов ще заведе дело против избора на Борисалва Салафов за и.д. основен прокурор. Според енго назначението на шефа на Национална следствена служба не е задоволително законен и останаха подозрения. В четвъртък Славов щял да изиска като първа точка Пленумът на Висш съдебен съвет да разиска дали вярно Прокурорската гилдия е избрала  Сарафов. 
Според Славов решаваща роля за свалянето на Иван Гешев имало публичното въздействие. Правосъдният министър е на мнение, че членовете на Прокурорската гилдия би трябвало да дадат отговор за какво откакто са бранили Гешев, в този момент са го предложили за освобождение. 
Славов заяви, че в плана на ПП-Дб за смяна в Конституцията правосъдният министър предлага основният прокурор, тъй като би трябвало е ясно кой носи отговорност. Той сподели, че нямат номинация, също така имало съществени оферти да се отстрани фигурата на основния прокурор. 
    > >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР