Пленумът на ВСС ще разглежда днес становище на прокурорската колегия

...
Пленумът на ВСС ще разглежда днес становище на прокурорската колегия
Коментари Харесай

ВСС обсъжда намалените милиони за прокуратурата в държавния бюджет |

Пленумът на Висш съдебен съвет ще преглежда през днешния ден мнение на прокурорската гилдия поради понижените с към 23 милиона лв. в държавния бюджет пари за настоящи разноски на прокуратурата. 

На 15.02.2022 година в Народното събрание е импортирано предложение за изменение на законопроекта за Закона за държавния бюджет на Република
България за 2022 година, признат на първо гласоподаване на 10.02.2022 година, с което значително се понижава бюджетът на правосъдната власт, написа в мнението. 

В него се показва категоричено противоречие с препоръчаното понижаване на бюджета на правосъдната власт с към 23 млн. лева, в частта за настоящите разноски на Прокуратурата на Република България. Посочено е, че редуцирането на плануваните настоящи разноски по бюджета на правосъдната власт ще има за резултат неспособност за реализиране в цялостен размер на активността на всички звена от правосъдната власт, написа в мнението. 

Подобен метод съставлява несъблюдение на конституционната заръка за автономия на бюджета на правосъдната власт и на процедура е посягане против независимостта й, оповестяват от Висш съдебен съвет. 

Предложението настоящите разноски за прокуратурата за 2022 година да се понижат с 20 млн. лв., които да се дадат на Българска академия на науките, е на депутатите от ръководещата коалиция Любомир Каримански и Ива Митева от „ ИТН “, Кирил Симеонов, Пламен Шалъфов и Ивайло Шотев от „ Продължаваме промяната “, Румен Гечев от Българска социалистическа партия, както и Георги Ганев и Владислав Панев от „ Демократична България “.

В претекстовете се показва: „ Осигуряването на спомагателни средства от държавния бюджет за 2022 година за Българска академия на науките ще даде опция възнагражденията на учените от Българска академия на науките да не изостават от тази категория личен състав в държавните висши учебни заведения. През последните 5 години се следи смяна в структурата на университетския състав в Българска академия на науките, като за този интервал на мястото на пенсионирани учени са назначени 130 млади учени “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР