Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) разглежда по същество на

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) разглежда по същество на
Коментари Харесай

Режат главата на Гешев неприсъствено

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) преглежда всъщност на настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев.

Според признатите промени в Закона за правосъдната власт, освобождението от служба на основния прокурор става с поддръжката на 13 от членовете на Висш съдебен съвет.

Иван Гешев напусна съвещанието към 12:00 ч., с цел да пътува за Страсбург, където на следващия ден щял да бъде изслушван в Европейския парламент.

Както заяви обаче евродепутатът Александър Йорданов, чуването на Гешев ще е пред Елена Йончева, чийто имунитет самият Гешев изиска преди две години, само че не го получи.

Заедно с Гешев съвещанието на пленума напусна и юристът му Радостина Томова. Гешев изясни, че желае персонално да участва на цялото съвещание на Пленума и да упражни правото си на персонална отбрана.

При дебата след напускането му правосъдните кадровиците се разделиха в мнението си дали съвещанието по процедурата би трябвало да продължи в отсъствието на Гешев, или да се отсрочи за различен ден.

Според няколко от членовете на Съвета основният прокурор „ шиканира “ процедурата, до момента в който останалите означават, че той има право на персонална отбрана.

Впоследствие Пленумът на Висш съдебен съвет реши да продължи през днешния ден с процедурата за предварително освобождение на основния прокурор. В поддръжка на решението гласоподаваха 13 от членовете на Висш съдебен съвет, а седем бяха срещу.

Членът на Висш съдебен съвет Севдалин Мавров съобщи, че отхвърля да взе участие в процедурата и няма да гласоподава.

По думите му се нарушава Конституцията и правото на отбрана, откакто съвещанието продължава в отсъствието на Гешев.

Друг член на Съвета – Вероника Имова, съобщи, че Гешев и неговият юрист би трябвало да бъдат изслушани и да участват при взимането на отношение всъщност в процедурата. Тя напомни поръчката на Гешев да участва персонално.

Според нея продължаването на процедурата в негово неявяване е „ неприемливо и чудовищно нарушение на Конституцията “.

Висш съдебен съвет реши с 14 гласа срещу да не прегласуват взетото решение да продължи съвещанието по процедурата. Петима гласоподаваха „ за “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР