Платформи като Инстаграм и Ютюб имат ключова роля за документирането

...
Платформи като Инстаграм и Ютюб имат ключова роля за документирането
Коментари Харесай

Бруталната реалност на руската инвазия: без социалните мрежи светът нямаше да узнае за нея


Платформи като Инстаграм и Ютюб имат основна роля за документирането на съветската инвазия в Украйна, на жестокостите и на човешките нещастия. Но и двете страни ги употребяват, с цел да изопачават обстоятелства и да сеят подправени вести.

На 14 юли, малко преди да бъде убита щерка ѝ Лиза, Ирина Дмитриева разгласява видеоклип на детето в Инстаграм. На него се вижда по какъв начин 4-годишното момиченце, страдащо от синдрома на Даун, радостно бута количката си из улиците на.

Минути по-късно съветска ракета поразява града, унищожава една болница, магазини, жилищни здания и убива Лиза и още най-малко 23 души. Ранените са над 200, измежду тях е и майката на детето. В дните след нападението, които Дмитриева прекарва в болница, видеото на починалата ѝ щерка се популяризира мълниеносно в интернет. Често клипът е оповестен дружно със фотография, направена след офанзивата, на която количката на дребното момиче лежи преобърната на земята, посред другите отломки.

Майката разгласила видео на момиченцето, малко преди то да бъде убито

Историята на Лиза стига и до огромните интернационалните медии - погребението на детето е отразено от „ Ню Йорк Таймс “ и австралийската телевизия Ей Би Си. “Случилото се с Лиза е ужасяващо ”, споделя Юлия Тихивска, шеф на института Аспен в Киев, “то демонстрира бруталната действителност на съветската инвазия. Но без обществените мрежи, светът нямаше и да подозира за нея ”.

Смъртта на 4-годишното момиче и скоростта, с която този случай доближи до всички краища на света, илюстрира ролята на обществените медии във войната в Украйна - спорът, описван като “най-популярната война в интернет ”, водена до момента.

Милиони хора де факто се трансформират в кореспонденти

Откакто станаха всеобщ феномен, те оказват резултат върху разнообразни войни от Сирия до Етиопия. Напредването на технологиите към този момент дава опция на всеки, който има смарт телефон, да стане боен сътрудник. Уникално огромен брой консуматори в обществените мрежи отразяват обстановката в Украйна в действително време.

Повече от 76% от всички украинци употребяват обществените медии, с цел да се осведомят за настоящите развития на войната, демонстрира изследване от май месец, направено от украинската неправителствена организация “Опора ”. Това трансформира платформите - и най-много Телеграм, Ютюб и Facebook - в главен източник на вести в страната.
Редакцията предлага
За украинците обществените медии са и инструмент, с чиято помощ могат да документират същинските жертви на войната. Платформите са се трансформирали също в основен прийом за образуване на опозиция и събиране на дарения за нуждаещите се.

Историята на Мария Биленка е добър образец за това. 25-годишната специалистка по маркетинг има огромен брой почитатели в ТикТок. В началото на войната тя напуща родината си и отпътува за Германия.

Там младата жена забелязала, че украинци часово разгласяват видеа в ТикТок, които демонстрират каква е била Украйна преди началото на войната.

Биленка също намерила няколко подобаващи свои видеа, които инсталирала в общ клип –  с фрагменти от най-голямата река в Украйна, хубав залез над Киев, танцьор на улицата в украинската столица. Нейният видеоклип е гледан 4 милиона пъти. “Реших, че по този начин или другояче разполагам с тази платформа - за какво да не я употребявам, с цел да покажа какъв беше животът в Украйна преди войната ”, споделя Мария.

Четири месеца по-късно тя към този момент събира дарения и споделя информация за украински филантропични организации, които оказват помощ на потърпевшите от войната. “Не желая никой да не помни, че войната въобще не е завършила. Хората се борят и биват убивани ”, споделя тя. Всеки път, когато някой от нейните 62 000 почитатели, някои от които са в Съединени американски щати, Франция или Англия, види нейните видеа, може да реши да помогне, надява се младата жена.

Инфлуенсърката Мария Биленка

“Личните истории са извънредно значими ”, споделя изследователката Тихивска. Такова наличие е основно както за привличане, по този начин и за поддържане на интернационалното внимание, изключително измежду публика, която не се интересува изключително от политика.

Украинските публични лица също са добре осведомени със силата на обществените медии и ги употребяват, с цел да популяризират своите послания. Най-значимият от тях сигурно е президентът Володимир Зеленски, някогашен артист, който постоянно разгласява видеопослания в Инстаграм, където има съвсем 17 милиона почитатели, както и в други платформи.

Вълна от дезинформация

Социалните медии са нож с две остриета. Използват се и от двете страни в спора – неведнъж, с цел да изопачават обстоятелствата и да популяризират дезинформация, целяща да манипулира публичното мнение и да повлияе на хода на войната.

“Социалните медии могат да бъдат както потребни, по този начин и нездравословни. Те могат да бъдат употребявани и като оръжие ”, споделя Йевхен Федченко  - един от създателите на платформата за инспекция на обстоятелствата “StopFake ”.

. Разпространяват се погрешни изказвания за нуждата от отбрана на етническите руснаци, против които се правил “геноцид ”, твърди се, че Украйна трябвало да се “денацифицира “, а интернационалната поддръжка за Киев непрекъснато намалявала.

От години обществените медии се употребяват и за разпространение на подправени вести

Често тези послания са предопределени за избрана публика - да вземем за пример за огромната съветска диаспора в света или за публика в Африка или Азия, където Москва желае да ускори въздействието си. Според съоснователя на “StopFake ” Федченко това не е нещо ново: изключително откакто Русия анексира Крим през 2014 година, в интернет се надигна вълна от съветска дезинформация, акцентира той.

Ето за какво през последните няколко години Украйна влага обилни средства в развиването на високоскоростен интернет в цялата страна, както и в преподаването на медийна просветеност: Учениците и учителите се образоват да разпознават подправените информации. Това дава на Украйна преимущество в продължаващата осведомителна война, счита Федченко. " Ако нямахме обществени медии, интернационалното отразяване на тази война щеше да бъде напълно друго ", споделя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР