Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не предвижда затваряне на

...
Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не предвижда затваряне на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Планът за възстановяване не предвижда затваряне на въглищните централи

Планът за възобновяване и резистентност (ПВУ) не планува затваряне на въглищните централи. Това сподели на брифинг в Народното събрание съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) Кирил Петков.

Брифингът бе във връзка среща, състояла се по-рано в Народното събрание, със Селин Гауер, Генерален шеф на Работната група за възобновяване и резистентност на Европейската комисия.

В срещата са взели участие депутати, членове на разнообразни парламентарни комисии.  Срещата се организира при закрити врата. В нея взе участие и отрасловият вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Кирил Петков се обърна към ГЕРБ-СДС, като уточни, че намаляването на въглеродните излъчвания с 40 % е стартирано от тях с подписването на Целите на Европейски Съюз за понижаване на въглеродните излъчвания. Не би трябвало да се учудват, нито да не помнят, че те бяха хората, които подписаха тези цели, разяснява Петков. Той уточни, че съгласно представителя на Европейска комисия – Селин Гауер,

40-процентното понижаване на въглеродните излъчвания е допустимо, без да е нужно да се затварят централите – посредством сезонно балансиране.

Кирил Петков изясни, че това значи лятото, когато има повече слънце, възобновимите мощности да работят на цялостни обороти, а централите – на по-ниски, а зимата, есента и пролетта, когато имаме потребност най-вече от сила, всички централи да работят на цялостни обороти, обясни той. 

Тази „ опорка “ и „ политическа дъвка “ на ГЕРБ-СДС и „ Възраждане “ беше разрушена, разяснява съпредседателят на Политическа партия. 

България не е поемала ангажимент за затваряне на въглищните централи. Това е написано в ПВУ и не се чака от нас да затваряме въглищните централи, добави сътрудника му Радослав Рибарски. 

След срещата Даниел Лорер съобщи, че ПВУ е работещ, новаторски и е същинска първа стъпка за смяна в България. 

Планът с размер над 11 милиарда лева или 10 % от нашата стопанска система, ще помогне на страната ни най-сетне да се модернизира, сподели той.

Планът, който разработихме, подсигурява енергийна самостоятелност за България. Предвижда промени в региона на върховенството на закона, битката с корупцията и провеждането на транспарантни публични поръчки, ограничения, без които този проект нямаше да бъде утвърден, уточни Лорер.

Той напомни, че за по-малко от три месеца са били изпълнени изискванията по първото заплащане, а в последния работен ден на кабинета „ Петков “ – 1-ви август, България е подписала съглашение за оперативни договорености с Европейска комисия.

Това даде опция заплащането от 2,6 милиарда да бъде поискано в точния момент, сподели Лорер. 

Промените, заложени в ПВУ, във връзка с правовата страна и битката с корупцията са неразделна част от него. Плащанията към България ще бъдат в сериозна заплаха, в случай че България не одобри тези ограничения, съобщи Даниел Лорер. Той засяга измененията, свързани с Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, механизмите за надзор на основния прокурор. Всички тези механизми са неразделна част от проекта. Без тях заплащания по проекта няма да има, добави той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР