Плажната къща и още няколко сгради около т.нар. сараи на

...
Плажната къща и още няколко сгради около т.нар. сараи на
Коментари Харесай

Архитектът на Доган сам премахва незаконна постройка от плажа в Росенец

Плажната къща и още няколко здания към така наречен " сараи " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, се оказаха противозаконни след инспекция, осъществена от община Бургас през 2020 година

Последвалите правосъдни каузи, откриха противозаконното създаване на обектите, като за единия от тях - двуетажната сграда на плажа, беше издадена заповед да бъде съборена написа още Дневник.

Вчера всички институции, ангажирани с тематиката за противозаконното строителство на н. Чукалята в парка Росенец, се оказаха сюрпризирани от непринудено унищожаване на постройката, благосъстоятелност на " Стрейтлайн ".

Окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по проблема, който стартира през лятото на 2020 година след митингите против държавното управление на Бойко Борисов, бе взето в края на април т.г.

Дружеството " Стейтлайн " апелира издадената от Бургаската община заповед за срутване на постройката. Представител на компанията е известният проектант Калин Тихолов, който е проектирал и " сараите " на Доган. От " Стейтлайн " твърдяха, че постройката е употребена повече от 10 години, само че по делото имаше доказателства, че постройката е заявена за заплащане на налози едвам през 2020 година

Недоказан остана и главният аргумент на " Стейтлайн ", че постройката е била издигната през 1978 година Според данни от архива на " Лукойл Нефтохим Бургас най-ранната сграда в региона е била издигната едвам през 1981 година и това не е постройката на плажа.

През април Върховен административен съд удостовери всички заключения на първоинстанционния съд, като дефинира, че двуетажната постройка няма по какъв начин да бъде поносим градеж върху крайбрежна плажна линия, която е обществена държавна благосъстоятелност. " Недопустимо е придобиването на лимитирано вещно право на градеж в обществена държавна благосъстоятелност ", постановява правосъдният състав.

По-рано през годината Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) откри, че и удължението на кея пред " сараите " е нелегално. По-късно и полицията видя данни за осъществено закононарушение - нанесени погрешни условия или изказвания в констативен нотариален акт.

През предходната година не беше подадена нито една оферта за присъединяване в социална поръчка, предоставена от регионалния шеф на Бургас, за избор на реализатор за събарянето на други две противозаконни постройки към " сараите ". Така единствената опция за унищожаване на противозаконното строителство остана организирането на нова процедура с изменени параметри.

Освен къщата на плажа, която в този момент се оказа в развой на унищожаване от притежателя си, на н. Чукалята трябваше да бъдат отстранени още триетажна солидна сграда и павилион, употребен от защитата. На срутване подлежат и още две здания - друга двуетажна сграда и оранжерия.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР