Писмо с оплакване от депутат е изпратил на председателя на

...
Писмо с оплакване от депутат е изпратил на председателя на
Коментари Харесай

Ректор се оплака на Рашидов: Депутат от ПП прави политическа агитация сред студентите

Писмо с недоволство от народен представител е изпратил на ръководителя на 48-ото Народно заседание ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов, оповестява уеб страницата на образователното заведение.

Повод за това е появяването на депутата Константин Бачийски и други деятели на „ Продължаваме промяната " на студентска среща. Според ректора и по информация на присъствалите студенти, Бакчийски е правил политическа пропаганда, освен това без да е бил поканен. По думите на Моллов това е освен е в нарушаване на Закона за висшето обучение, само че и по " неприемлив метод потъпква етичните правила и традициите, открити в метода на работа и другарство във всяко едно висше учебно заведение ".

Писмото е изпратено освен до ръководителя на 48-то Народно събрание Вежди Рашидов, само че и до служебния министър на образованието Сашо Пенов, кмета на Пловдив Здравко Димитров, Тодор Деянов - апелативен прокурор на града и до шефа на полицията Васил Костадинов.

" На 24.10.2022 година бях потърсен за помощ и поддръжка от наши студенти, които по време на тяхна регулярна среща са били сюрпризирани от появяването на господин К. Бачийски и още повече от директните му опити за напън и внушения за политическа агитация сред студентите на УХТ. Заявените му планове като някогашен член на комисията за корупция в 47-то Народно събрание да изнася нерегламентирани лекции по фирмено право, без да е правист, са нелепи отвън одобрените лекционни занимания на студентите. Такава процедура не съществува в нито едно образователно заведение, а точно: който и да е депутат да изнася политически лекции и да се явява своеволно на сбирки на студентската общественост, като най-демонстративно нарушава открития в университетите ред ", написа Моллов.

По-късно, към този момент в наличието на управлението, студентите са декларирали, че това което им е приказвал националният представител, не ги интересува и са траяли срещата си в друга зала. " Но въпреки всичко, това скандално държание сътвори доста терзания в младежите и повдигна резонни въпроси от тяхна страна какви са тези самоволни изяви на този човек, който им се е показал като международно известна персона в 150 страни... ", пита ректорът.

И дава откъс от изявлението на народния представител: „ Аз съм IT бизнесмен, притежател съм на IT компании, в които бизнесът се развива в чужбина, което ни дава опция за самостоятелни служебни правни отношения в България. Всички неща, които се случват в България, се случват по ненормалния метод, т.е. едни хора, които стоят отзаде, разполагат с целия запас и един младеж, в случай че желае да прави бизнес или желае да прави кариера, е доста мъчно да пробие. В смисъл, в случай че няма яка поддръжка на тези хора. Затова аз преди 20 години започнах да работя в чужбина, с цел да не зависи това от локалните феодални взаимоотношения и в този момент имаме клиенти в десетки страни по света и това ми дава една независимост на дейности. Така мога да кажа, че в годините назаде имам 80 и няколко индивида на работа при мен и сътворявам работни места главно в България, само че продуктът ни е експортно насочен... Преди да стана народен представител бях 10 години общински консултант в Бургас и съм доста добре осведомен с политическия живот и въобще с всичко, което се случва... Първата ми борба е за Морската градина в Бургас, която общината искаше да я дава на концесия на един „ популярен вложител " и желаеха да я дадат съвсем без пари... В предния парламент, като член на Комисията по антикорупция, въпросът с вашия Ректор мина през мен. Просто бях един от хората, които бяхме на границата, само че видях по какъв начин се случват работите на национално равнище, освен на районно. Между другото видях по какъв начин хората, които се пробват да се опълчат - проф. Даскалов, който се бяха пробвали да го подкупят,... дори с хора забъркани и във вашия Университет...

Най - забавното нещо беше, че той, откакто отхвърли да получи подкупа и получи закани, се наложи да го сложат под защита... и жена му я беше боязън да излиза от тях... когато той не може да бъде платен, стана неуместен... И един ден той ми звъни и ме пита - Бе Коце не можеш ли да звъннеш на някой от полицията, че дори единият там имал револвер и по този начин му сложиха защита. След това казусът отиде при Зам. министъра, който беше в земеделието, и на него също му предложиха рушвет в размер на 500 хиляди левове на месец... "

Това е единствено къса извадка от „ юридическата лекция " по „ предприемачество и антикорупция " на народния представител Бачийски, отбелязва Пламен Моллов.

И продължава: " Категорично правя възражение и няма да позволи провеждането на пропаганда и интервенция от партийни централи на територията на Университета по хранителни технологии Пловдив. В моя дълготраен опит като академични учител, а също по този начин и два мандата като депутат, за първи път съм очевидец на сходна смехотворна демонстрация, която с изключение на всичко друго е проява на пренебрежение и неблагоприличие.

Апелирам за институционално взаимоотношение, просветеност в връзката и обединяване на напъните ни, както за реализация на капацитета на нашите студенти, по този начин и за справяне с проблемите и провокациите пред държавните университети. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР