Писателят Захари Карабашлиев, който това лято беше назначен за главен

...
Писателят Захари Карабашлиев, който това лято беше назначен за главен
Коментари Харесай

Скандалът в Народния театър: Минеков поиска проверка. Карабашлиев подаде оставка

Писателят Захари Карабашлиев, който това лято беше назначен за основен драматург на Народния спектакъл " Иван Вазов ", заяви в четвъртък, че през вчерашния ден е подал оставката си. Решението му е обвързвано със абсурда, при който режисьорът Александър Морфов изрази несъгласието си с назначаването от шефа Васил Василев за пиар на Велислава Кръстева. Тя е по-известна като едно от лицата на Движение за права и свободи, била е пиар на партията, народен представител, зам.-министър. Последно Кръстева още веднъж придружаваше Ахмед Доган при гласуването му на 2 октомври. В отворено писмо Морфов изясни, че опитал да приказва с шефа на театъра, не съумял и по-късно в символ на митинг надраскал вратата на кабинета на Кръстева с надписи " Връзки с обществеността на Движение за права и свободи ", " Изчезвай " и други

В коментар за обстановката в театъра служебният министър на културата Велислав Минеков разяснява преди два дни, че там има партийно разделяне като при изброяването загатна и " Демократична България ", очевидно имайки поради Карабашлиев.

" По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано нееднократно в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде „ уравновесена “ с друга такава. Няма по какъв начин да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, само че те нямат място нито на сцената, нито в постройката на която и да е културна институция ", написа писателят в своя позиция във фейсбук, в която изяснява претекстовете за решението си.

" Аз партийна линия нямам. Своите позиции по разнообразни въпроси показвам обществено и ясно, тъй като са цивилен и морални. Аз съм политически самостоятелен и не бих желал да бъда въвличан в спор, който трови креативната атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „ Иван Вазов “ извън ", прибавя той.

Ето и цялата му позиция:

В Народния спектакъл „ Иван Вазов “ срещнах само положително отношение -- от портиера до шефа – и хора, с които беше наслаждение да пресечем пътища. Вчера обаче аз почтително подадох своята оставка. Тя е обвързвана с спор, който ескалира и излезе надалеч отвън стените на най-високата театрална институция, като индиректно и директно засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, диалози и опити за разрешаването на тази рецесия.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано нееднократно в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде „ уравновесена “ с друга такава. Няма по какъв начин да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, само че те нямат място нито на сцената, нито в постройката на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния спектакъл единствено преди няколко месеца, имах вяра, че тя е имала само креативна и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция би трябвало да е там поради своите професионални качества, гений и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по разнообразни въпроси показвам обществено и ясно, тъй като са цивилен и морални. Аз съм политически самостоятелен и не бих желал да бъда въвличан в спор, който трови креативната атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „ Иван Вазов “ извън.
Минеков назначи инспекция
Минеков през днешния ден заяви, че назначава инспекция в театъра. Той изрази опасения, че поради основаното напрежение Морфов обмисля да напусне.

" Това би било вреда. Голяма вреда ", означи министърът.

" Институцията не би трябвало да се трансформира в „ кръжок по политически ползи “, сподели още той.

" За страдание това политическо напрежение може би съставлява някаква форма на отбрана на самия шеф, само че не мисля, че това са верните хора на вярното място и аз ще помоля тези хора да бъдат заменени и да бъдат подбрани експерти, а не политически деятели. Всичките. Аз държа на наличието на режисьора Морфов в Народния спектакъл и за жалост в резултат на събитията той е мощно обезверен в желанието си за наличие там. Това би било вреда. Голяма вреда. Към шефа ще насочва предизвестие и ще желая да се извърши цялостна инспекция освен на случая, само че и на всичко, което става в театъра, откогато той е шеф ", разяснява Минеков.

Засега коментар от Васил Василев няма.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР