Писателят Антон Дончев навършва днес 92 години. Известен е в

...
Писателят Антон Дончев навършва днес 92 години. Известен е в
Коментари Харесай

Авторът на Време разделно акад. Антон Дончев навършва 92

Писателят Антон Дончев навършва през днешния ден 92 години. Известен е в страната и в чужбина с романа си „ Време разделно “. В редица модерни източници се сочи, че „ Време разделно “ е поръчан от комунистическия режим като част от пропагандната акция в поддръжка на насилствените преименувания на български турци и помаци през 60-те години на 20. век, което се повтаря по-късно с филмирането на романа през 80-те в поддръжка на така наречен „ възродителен развой “. В оповестените посмъртно „ Дневници “ на писателя Йордан Вълчев се твърди, че „ Време разделно “ е написан от Фани Попова-Мутафова, само че поради възбраната й да разгласява след 9 септември 1944 година го е дала на Антон Дончев.

" Време разделно "  получава номинация в САЩ от фондацията „ Джейн и Ървинг Стоун “ за най-добър исторически разказ. Същият е екранизиран в две елементи с подзаглавия „ Заплахата “ и „ Насилието “ през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков.

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия във Велико Търново през 1948 г. и право в Софийския университет. Отказва се от влиятелния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.

Първата брачна половинка на Антон Дончев е българската шахматистка Евелина Троянска. Писателят се дами повторно на 79 години за 64-годишната Райна Василева, преди този момент журналистка от БНР.

Под неговото перо са излезли романите „ Сказание за времето на Самуила “, „ Девет лица на индивида “, „ Сянката на Александър Велики “ и други

Носител е на редица оценки. Три пъти е предлаган за Нобелова премия за литература. През 2005 година Антон Дончев отстъпва единствено с 1 глас на британеца Харолд Пинтър, а през 2006 година го изпреварва турският романист Орхан Памук.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР