пидемията от коронавирус удари съдебната система. Първоначалната идея за ваканцията

...
пидемията от коронавирус удари съдебната система. Първоначалната идея за ваканцията
Коментари Харесай

Протести на адвокати, „съдебна ваканция” за ковид -19

пидемията от ковид удари правосъдната система. Първоначалната концепция за ваканцията на съдилищата до Нова година обаче е на път да отпадне. Новото предложение е всеки ръководител на съд самичък да взема решение по какъв начин да провежда работата с оглед огромния брой инфектирани магистрати и чиновници.

Съдилищата у нас да излязат във почивка до края на годината, а делата да се пренасочват за дати най-късно до 15 юли 2021 година Това предложение направи предходната седмица депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов като част от измененията в Закона за изключителното състояние. Идеята е стимулирана с втората вълна на Коронавирус - 19 у нас.

„ Изразихме мнение, че може би би трябвало да се дадат по-големи пълномощия на административните ръководители и органите на правосъдната власт по места, тъй като те най-добре познават епидемиологичната конюнктура в техния правосъден регион и техните правосъдни фрагменти - магистрати и служебни служители”, изясни Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет.

В Районния съд във Велико Търново към този момент няма заболели магистрати, само че обстановката е прекомерно динамична, признава ръководителят Милен Димитров. Готов е да реорганизира активността на чиновниците и магистратите.

„ Надявам се, че по този метод ще се сътвори оперативна автономия на оперативните ръководители да дефинират реда, по който ще бъдат провеждани такива отдалечени заседания”, изясни Младен Димитров.

Идеята за правосъдна почивка срещна и яростен отпор от адвокатското съсловие. Тази заран бранители от Пловдив излязоха на митинг пред Съдебната палата в града.

„ Искаме да кажем едно – правораздаването е последното, което може да затвори в една страна. Спре ли правораздаването, стопира страната, в действителност все едно няма държава”. Това съобщи юрист Велислав Величков по време на днешния митинг на юристи пред Съдебната палата.

„ Второ затваряне на съдилищата, както стана напролет, значи в действителност отвод от правораздаване, защото се нарушава достъпът освен на юристите, само че и на всички български жители до всевъзможен тип каузи, с изключение на незабавните и бързите производства. Ние това не можем да допуснем и при всяко състояние си мислим, че не най-опасното място в страната са съдилищата, изключително когато работят търговски центрове, магазини, заведения за хранене, до неотдавна имаше аудитория на стадионите и т.н.”, уточни Величков.



Той акцентира, че има строги ограничения - санитарно-епидемични, хигиенични, които се съблюдават в правосъдните здания.

Величков изрично се опълчи на затварянето на правосъдните зали до края на годината, както и десетки негови сътрудници, излезли пред Съдебната палата, а и пред други съдилища в страната.



По-рано с болшинство от 8 против 3 гласа Съдийската гилдия във Висшия правосъден съвет реши да бъде въведена „ правосъдна ваканция” от 15 ноември до края на годината. Предложението беше направено от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов. По време на тази „ правосъдна ваканция” по закон ще могат да се гледат ограничения за неотклонение, каузи за прехрана, за наставнически права, за осиновяване и против домашното принуждение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР