Pfizer разкри в сряда, че е повишила каталожната цена на

...
Pfizer разкри в сряда, че е повишила каталожната цена на
Коментари Харесай

Pfizer повишава цената на антивирусния Paxlovid срещу COVID до почти $1400

Pfizer разкри в сряда, че е повишила каталожната цена на курс Paxlovid – неговото животоспасяващо антивирусно лекарство, употребявано за понижаване на риска от тежка форма на COVID-19 при най-уязвимите. До близо 1400 $, което е повече от два пъти над почти 530 $. Последното е цената, която държавното управление на Съединени американски щати е платило за лекарството в незабавната фаза на пандемията.

Paxlovid ще стане по-скъп, следвайки нарастването на имунизацията с 400%.

Главният изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла означи в позвъняване до вложители при започване на седмицата, че компанията ще усили цената на Paxlovid. Причината е, че се реалокира от държавна дистрибуция към комерсиалния пазар в края на тази година. Тогава обаче не разгласи новата каталожна цена. Вместо това компанията разкри повече от двойното нарастване в писмо до аптеки и клиники от сряда. Wall Street Journal беше първият, който заяви каталожната цена от $1390, откакто видя писмото.

Говорител на Pfizer сподели пред Journal, че „ ценообразуването на Paxlovid се основава на цената, която дава на пациентите, доставчиците и системите за опазване на здравето заради значимата му роля в подпомагането за понижаване на хоспитализациите и смъртните случаи, свързани с COVID-19 “.

Анализ на успеваемостта на разноските предходната година дефинира цената на Paxlovid сред 563 и 906 $ за курс на лекуване. Анализът е на нестопанската организация за наблюдаване на цените на медикаментите The Institute for Clinical and Economic Review.

Каталожната цена не е безусловно това, което хората и застрахователите ще платят за лекарството.

Разходите ще бъдат контрактувани с мениджъри на компенсации в аптеките (PBM), самостоятелни мениджъри от приблизително равнище, които следят компенсациите за медикаменти с рецепта и доплащания за здравноосигурителни компании, федерални стратегии и други платци. Конкретно за Съединени американски щати. Човек, осведомен с решението за ценообразуване на Pfizer, сподели пред Journal, че компанията е определила по-високата каталожна цена, с цел да може да предлага по-големи отстъпки.

Но тези отстъпки, които сега не са транспарантни, не постоянно се предават към платците.

По този метод те могат да прибавят още към общите внезапно растящи разноски за опазване на здравето в Съединени американски щати. Там изразходват повече за опазване на здравето от всяка друга страна с високи приходи, макар че имат доста от най-лошите здравни резултати от всяка друга страна с високи приходи.

Засега обхванатите от Medicare или Medicaid и тези, които не са обезпечени, ще продължат да имат безвъзмезден достъп до Paxlovid до 2024 година посредством държавна стратегия. А държавното управление и Pfizer ще предложат стратегии за помощ за понижаване на цената за няколко години по-късно. Без помощ хората, които не са обезпечени, ще се сблъскат с внезапно увеличената каталожна цена.

И въпреки всичко, даже с помощ и отстъпки, лекари и други бранители споделят, че по-високите каталожни цени ще доведат до по-малко потребление на лекарството. То по този начин или другояче към този момент е незаслужено разпределено в международен мащаб и незадоволително употребявано в Съединени американски щати, изключително в места, където е най-полезно.

Всичко това доста ясно демонстрира разликата в това по какъв начин действат моделите на опазване на здравето в Европа и Съединени американски щати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР