Петимата най-издирвани лидери на Ислямска държава току-що бяха заловени! Това

...
Петимата най-издирвани лидери на Ислямска държава току-що бяха заловени! Това
Коментари Харесай

Заловихме петимата най-търсени лидери на "Ислямска държава", обяви Тръмп

Петимата най-издирвани водачи на " Ислямска страна " преди малко бяха хванати! " Това написа американският президент Доналд Тръмп в профила си в " Туитър ", с което удостовери изявления от последните часове за сполучливия край на интервенция на разузнаването на Ирак и Съединени американски щати със съдействието на Турция.

Държавната телевизия на Ирак заяви, че ислямистите са били подмамени от Сирия и ги разказва като " някои от най-търсените ". " Ню Йорк таймс " популяризира новината под заглавие, че са пленени петима водачи без конкретизиране, че са от най-издирваните.

Това са Садам ал Джамел, Мохамед ал Кадир, Исмаил ал Ейтауи, Омар ал Карбули и Есам ал Завбауи. Иракската телевизия ги сподели в жълти затворнически гащеризони.

" Ню Йорк таймс " разказва, че измежду хванатите е почитан асистент на предводителя на терористите Абу Бакр ал Багдади. Източници от иракското разузнаване настояват, че става дума за четирима иракчани и един сириец (Ал Джамел), отговарял в ръководството на " Ислямска страна " за провинцията към Деир аз Зор, както и човек с прякор Абу абдел ал Хак - за вътрешната сигурност и за администрацията по религиозните въпроси.

Операцията е траяла 3 месеца и е проследявала придвижването им в Сирия и Турция. Иракчанинът Исмаил Алуаан ал Итхауи, прочут с прякора Абу Заид ал Ираки е бил проследен от иракчаните от Сирия до турския град Сакария на към 160 км източно от Истанбул. Именно той е представян за изключително непосредствен до Ал Багдади и отговарящ за издаването на фатви в така наречен халифат на " Ислямска страна ". Ал Ираки е отговарял още за това какво да съдържат стратегиите на учебните заведения в подконтролната им територия и е взел участие в съвета, определял ръководителите на административните структури и сигурността в обособените елементи в Сирия и Ирак.

Един от източниците на " Ню Йорк таймс " споделя, че той е живеел в Турция със сирийската си брачна половинка, употребявайки самоличността на брат си. След като получили досието му от Ирак, турските спецслужби го задържали на 15 февруари и го екстрадирали. В Ирак той е бил разпитван от американци и иракчани в продължение на седмици и е разкрил детайлности за местонахождението и къде се крият други водачи на групировката.

Благодарение на тази информация в средата на април предвожданата от Съединени американски щати коалиция е нанесла въздушен удар край сирийския град Хаджин, в която се счита, че са били премахнати 39 членове на " Ислямска страна ". Итхауи е употребен и за клопката за водачите, като се е свързал с тях, с цел да ги примами в Ирак, където са били задържани, малко след пресичането на границата.

Съобщението за интервенцията бе публикувано броени дни преди започващите в събота оспорвани парламентарни избори и се счита, че може да помогне за увеличение известността на премиера Хайдер ал Абади.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР