Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия –

...
Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия –
Коментари Харесай

Британският съд остави в затвора петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия – Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов, през днешния ден се явиха пред Централния престъпен съд в Лондон, съобщи Нова ТВ. Те бяха включени по видеовръзка от разнообразни затвори, в които се намират, с цел да чуят по какъв начин ще продължи процесът против тях.

По време на днешното съвещание юристите им признаха, че събраните от следствието доказателства са толкоз доста, че им е належащо повече време, с цел да се срещнат с тях. По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за връзки, в това число данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са следили и събирали информация. Имало и 18 000 известия.

Следващото съвещание по делото ще на 10 ноември, като на някои от българите ще бъде обезпечен и преводач. Успоредно с това ще върви и обособен развой против Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов за владение на подправени документи за идентичност.

Според обвиняванията на английската прокуратура българите са следили хора и обекти, посочени от Русия. Целта на сходно наблюдаване е била да се помогне на Москва да реализира враждебни дейности против следените цели, в това число евентуално похищение. Групата е била ръководена от 45-годишния Русев и е работила близо две години, преди българите да бъдат задържани през февруари.

Петимата са упрекнати, че са взели участие в скрит план с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с връзките си с съветските секрети служби. Той обаче не е обвинен по делото, макар че се счита, че Русев е получавал дилемите си тъкмо от него. Марсалек бяга от Виена с частен аероплан, точто преди да бъде задържан по обвинявания за финансови злоупотреби. Първо кацнал в Беларус, само че се счита, че сега живее в Русия.

Макар петимата да не са потърсили никакво подпомагане от българското посолство в правосъдната зала още веднъж участва консулът Николай Ванчев, който сподели, че дипломатическата ни задача ще следи деликатно развиването на случая.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР