Петима души, подпомагали атентаторите в Истанбул, са задържани в България,

...
Петима души, подпомагали атентаторите в Истанбул, са задържани в България,
Коментари Харесай

Вълна от арести в Турция и България след атентата в Истанбул

Петима души, подпомагали атентаторите в Истанбул, са арестувани в България, още осем души пък арестува турската полиция. 

При гърмежа на 13 ноември на пешеходната улица " Истиклял " в центъра на Истанбул бяха убити 6 души, а 81 бяха ранени. Турските управляващи упрекнаха за атентата Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), които Анкара преглежда като отклонение на ПКК. 

Тази заран българската прокуратура заяви за задържането на петима непознати жители, обвинени в оказването на логистична поддръжка на причинителите.

При задържането на петимата са употребявани сили на отряда за битка с тероризма, интервенцията е подкрепило и контраразузнаването, сподели пред публицисти прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че по случая се работи от вторник като дейностите текат взаимно сред България и Турция.

По-рано представителят на основния прокурор Сийка Милева означи, че помощта, която са оказвали петимата, е по-скоро след атентата - логистична и информационна.

Само за четирима от арестуваните прокуратурата желае непрекъснат арест, защото за петия упрекнат - жена със здравословни проблеми, проверяващите са решили, че не би трябвало да бъде в ареста.

Освен за подкрепяне на терористична активност, петимата са упрекнати и за " каналджийство ", трафик на хора и контрабанда, разяснява Ангел Кънев. Той добави, че предстоят още редица дейности по следствието като са отправени молби за правна помощ до няколко страни. Продължава издирването на един човек, за който в Турция има издадена заповед за арест.

От петимата арестувани у нас единствено един е с двойно поданство - българско, останалите са чужденци, уточни Ангел Кънев. По думите му упрекнатите са влезнали на територията на страната ни нелегално.

 Анкара упрекна кюрдите за атентата в сърцето на Истанбул, поставилият бомбата е задържан Виж още

Софийският градски съд ще заседава по-късно през днешния ден по настояването на прокуратурата за непрекъснатото задържане на четиримата. 

Милева изрази признателност за взаимната работа с турските служби. Тя разясни, че арестуваните у нас са имали по-скоро логистична активност след осъществяването на атентата. 

Междувременно още осем души са били арестувани в Турция по съмнение за връзка с детонацията в Истанбул предходната неделя, заяви Анадолската организация, на която се базира Българска телеграфна агенция.

В известието от през днешния ден се споделя, че арестите са осъществени в границите на следствието, което прави републиканската прокуратура в Истанбул.

Според турското разследване те са оказвали помощ на извършителката Ахлам Албашир, както и на още един терорист, търсен по отношение на нападението - Билял Хасан, да пресекат нелегално държавната граница.

В петък турският съд остави ареста 17 от в началото арестуваните десетки по съмнение за присъединяване в организирането на нападението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР