Петдесетница е петдесетият ден след Великден - денят на Света

...
Петдесетница е петдесетият ден след Великден - денят на Света
Коментари Харесай

Отбелязваме Петдесетница

Петдесетница е петдесетият ден след Великден - денят на Света Троица, денят на слизането на Светия Дух върху светите апостоли, рожденият ден на нашата Света Православна Църква.

В този ден всичко е кръстено с огън, всичко се трансформира, всичко се обновява, всичко се ражда отначало. И в това велико видоизменение на света вземат участие и Бог и човек, небето и земята, и Духът и материята.

Събитието няма съответна дата и зависи от честването на Великден. Троицата се чества на петдесетия ден след яркото възкресение на Христос, а през 2022 година празникът е на 12 юни.

Ето по какъв начин да привлечете шанс и да се спасите от несгоди.

1. На този ден украсете къщата с брезови клончета и букети от диви цветя - за благополучие.

2. Не забравяйте да запалите свещи в памет на умрелите родственици. Това оказва помощ за приемане на родова отбрана

3. На този ден не можете да работите. Тези, които нарушават възбраната, ги заплашват с проблеми. Забраната се отнася за ръкоделие, работа в двора, полето и градината.

4. Не е допустимо да се копае земята в деня на празника, в противоположен случай реколтата ще бъде изгубена, а този, който наруши възбраната, е застрашен освен от апетит, само че и от други проблеми.

5. Тези, които на този празник се съберат към масата като огромно семейство, ще бъдат щастливи цяла година.

6. Смята се, че предсказанието за Троицата е най-надеждно. Освен това, сбъдването на желанията ще се случи, в случай че те идват от сърцето и не съдържат лакомия.

7. Поверията споделят, че в случай че в къщата има билката девесил, никакво зло няма да влезе в дома и няма да може да навреди.

8. В деня на празника се събират брезови клончета. Смята се, че те съдържат лечебна мощ, която оказва помощ за изпъждане на болести и заболявания.

Празникът на Света Троица би трябвало да се организира в фамилния кръг, тъй като, съгласно националните убеждения, тези, които живеят дружно ще преодолеят краткотрайните компликации

ОРХОВИТЕ ЛИСТА

Ореховите листа имат значимо значение и в българските обичаи на Света Троица. Тъй като се има вяра, че душите на умрелите са пуснати на Великден и се прибират на Спасовден, Света Троица или Свети Дух, в някои региони като Родопите, Тракия, Странджа на тези празници дамите носят свежи орехови листа, разстилат ги върху пода на църквата и коленичат върху тях, затваряйки очите си.

Вярва се, че по този метод те " могат да чуят или да видят " умрелите си близки или светците. След литургията тези листа се носят на гробищата и се разстилат по гробовете – " с цел да вършат сянка на умрелите ".

В Ловешко вместо орехова шума в църквите се носят липови листа и клони и се коленичи върху тях, а по-късно също ги отнасят на гробищата. В селата в Троянско назовават Петдесетница " празник на липата ", тъй като в този ден дърветата обръщат листата си надолу. На излизане от църквата след празничната литургия хората минават под венец от липови клони " за здраве ", написа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР