Петър Кичашки е български юрист, правозащитник и общественик, изпълнителен директор

...
Петър Кичашки е български юрист, правозащитник и общественик, изпълнителен директор
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ: Петър Кичашки за соросоидите: Няма да се обяснявам с тях. Съд до дупка!

Петър Кичашки е български правист, правозащитник и държавник, изпълнителен шеф на Института за съвременна политика, водил е десетки каузи в отбрана на хората с увреждания. Именно поради това президентът Радев реши да го предложи от своята квота за член на Комисията за отбрана от дискриминация. Това провокира истерична реакция измежду соросоидите и обслужващите ги медии. На какво се дължи това и на други горещи въпроси дава отговор за БЛИЦ Петър Кичашки. - Г-н Кичашки, Вие и гражданските организации, към които принадлежите, сте дейни и обществени съперници на соросоидите, които непрестанно ви атакуват. Атакуваха ви и за назначението в антидискриминационната комисия. Имат ли съображение техните нападки към Вас и на какво се дължат?
- Разбира се, че внушенията, които вършат и нещата, за които по този начин необмислено ме упрекват не дават отговор на истината. Но, вижте, аз имам дългогодишна обществена биография и няма да влизам в пояснителен режим с този или оня, чиито изказвания нямат общо с обстоятелствата и правото.

Да атакуват мен и съидейниците, с които работя по подобен оскърбителен метод е цената, която плащаме за това, че сме самостоятелни от непознати мрежи на Сорос или на " Америка за България " и от околните до тях корпоративни схеми. Никога не сме мълчали и не сме се страхували да заемем социална позиция в контраст на техните цели, тъй като сме уверени, че е в полза на България.

Всички хора и организации с такава позиция заплащат такава цена. Включително и по тази причина, че не пригласяме, а в противен случай сме измежду кардиналните съперници на опитите за корпоративно-политическо преодоляване на правосъдната власт, които някои среди ни показват за " правосъдна промяна ", против уронващите държавността офанзиви към основния прокурор и изобщо към институциите. Що се отнася до обидите и клеветите по отношение на мен - към този момент ги преглеждат юристите ми и по правосъден път ще защитя достойнството и положителното си име.

- Този сезон се появиха информации от наранени жители, че плажовете не са налични за хора с увреждания. Какво би трябвало да се направи съгласно Вас?
- Да, явно е, че има проблем, откакто жителите се възмущават от създалата се обстановка. Председателката на Комисията за отбрана от дискриминация доцент Ана Джумалиева към този момент разиска с мен и сътрудниците този въпрос в работен порядък. Към момента мога да кажа, че ще създадем нужното нашите районни представители да създадат оценка на недостъпността по плажовете, след което ще обсъдим в Комисията и в случай че се стигне до решение, ще изпратим рекомендации при подписването на концесионните контракти да бъде заложено условие за основаване на досегаемост за хората с увреждания. С други думи от идната година всички концесионери да са длъжни да изградят и поддържат налична за хората с увреждания среда. Плажовете са обществена държавна благосъстоятелност и до тях би трябвало да имат достъп всички жители, без значение дали са с увреждания или не.

- Проблемът е, че не са единствено плажовете обаче, нали? Много места остават недостъпни за хората с увреждания. Защо по този начин се случва?
- Така е, прави сте в тази констатация, в действителност България е една от съществено недостъпните страни в Европа. Факт е, че доста се направи в последните години, изключително в София това е очевидно с просто око, само че има и доста още какво да се желае. Особено огромен е казусът с разнородни обществени здания - банки, застрахователни сдружения, заведения, театри и други

Разбира се въпросът с публичните институции - съдилища, общини, административни здания и така нататък, също към момента на доста места е отворен. Това са въпроси, които би трябвало да претърпят промяна. Много са проблемите - ето да вземем за пример всеобщо банките конфигурират банкоматите си на високи места, с което вършат невероятно за хората в инвалидни колички, както и за дребните хора да употребяват тези банкомати изобщо. Далеч съм от мисълта, че банките нямат пари да изградят досегаемост в клоновете си или да създадат банкоматите си налични.

В този смисъл в Комисията за отбрана от дискриминация сме решени да продължим интензивно да работим по тези въпроси и да създадем всичко, което зависи от нас, проблемите с достъпността на средата да стартират да се вземат решение. Ръководството на КЗД, както и сътрудниците членове на Комисията са извънредно огромни
професионалисти и съм убеден, че с общи старания ще успеем да реализираме резултати в тази сфера. Просто е неприемливо да продължаваме да се борим с едно прагче тук, различен тротоар там и да излиза, че тези обикновени въпроси като че ли надвиват над по-големия публичен интерес, а точно да създадем приобщаваща среда за жителите с увреждания.

- През годините се сътвори усещане, че за дискриминация се приказва основно по етнически симптом. Това ли изчерпва казуса с дискриминирането в обществото?
- Не, надалеч не го изчерпва. Много и съществени са проблемите на хората с увреждания, дискриминирането на работното място и така нататък Статистиката на комисията е безапелационна - най-вече тъжби има за дискриминация по симптом " увреждане ", доста са случаите и за дискриминация по симптом " персонално състояние " и несъмнено за дискриминация на работното място. Моето усещане е, че до момента комисията подхожда с идентична съвестност към всички случаи на дискриминация, както когато става въпрос за етнически въпроси, по този начин и когато приказваме за увреждания и персонално състояние.

Но обективната истина е, че Комисията се занимава с доста повече тематики, в сравнение с се смята от някои. Производствата пред Комисията са безвъзмездни, също по този начин поемаме и пътните разноски на страните, които вземат участие в производствата пред КЗД. Затова употребявам случая да прикани всички жители интензивно да се обръщат към нас, в случай че се усещат дискриминирани - това може да стане, както на място в нашия централен офис на адрес бул. Драган Цанков 35 в столицата, по този начин и при някой от районните ни представители, а такива има в съвсем всички регионални градове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР