Петък, 13-и, се оказа доста инфарктен ден за Съюза на

...
Петък, 13-и, се оказа доста инфарктен ден за Съюза на
Коментари Харесай

Скандали в СБЖ за полицейска проверка, фалшиви протоколи и други нарушения

Петък, 13-и, се оказа много инфарктен ден за Съюза на българските публицисти /СБЖ/.

Сагата започва по обед с стеснителен пост във Facebook на журналистката Анна Заркова, която неотдавна е основен секретар на най-старата журналистическа организация у нас:

" Пратиха полиция в Съюза на българските публицисти. Щяла да ревизира журналистическото общо заседание, което се състоя преди няколко дни.

Това е неприятна вест за българската народна власт, несъмнено. Но е добра за съюза на публицистите. Щом го преследват с полиция, значи е жив!

Съюз на българските журналисти беше в кома, изглеждаше мъртъв с години - един път смълчан, легнал и нищожен, различен път обезкръвяван, ограбван и изнасилван...Но се раздвижи в последно време и към този момент го бият - затова го има, някому пречи, а на мнозина е необходим.

То същото важи за публицистиката. Нищо, че огромна част от нея спи или кълве в този момент в кокошарника при мисирките. ", написа Анна Заркова.

Оказа се, че последвалите медийни заглавия " Полицията и прокуратурата нахлуха в Съюз на българските журналисти " са мощно пресилени. Самата инспекция е била преди 10 дни. Извършил я е един служител на реда, който е изискал документи и по-късно си е тръгнал. Той даже е уведомил председателката на съюза Снежана Тодорова, че ще отиде на инспекция по отношение на постъпил сигнал за непроведено общо заседание на Съюз на българските журналисти, подправен протокол от него и други нарушавания в съсловната организация, оповестиха за " 24 часа " от Министерство на вътрешните работи.

Малко след поста на Анна Заркова, в задочния фейсбук разговор какво се случва в Съюз на българските журналисти се включи и члена на УС на журналидтическия съюз Къдринка Къдринова:

" Чудя се все по-често една и съща ли действителност обитаваме с някои други съжители на световното кълбо и нашенската " една човешка длан "... бях връхлетяна по пътя от позвънявания и тревожни въпроси " Какво става в Съюз на българските журналисти? " Защото се оказа, че една евентуално другояче доста блага и доброжелателна колежка от новото управление на Съюз на българските журналисти, в което неотдавна бях определена и аз, наподобява е решила да си прави някакъв чудноват PR на гърба на този 125-годишен Съюз... Бях като зашеметена от въпросите и чак по-късно разбрах, че това лице било написало в неговия си Facebook една умопомрачително погрешна интерпретация: " Пратиха полиция в Съюза на българските публицисти. Щяла да ревизира журналистическото общо заседание, което се състоя преди няколко дни... " Нататък същото лице се пробва нещо си там да изяснява по какъв начин Съюз на българските журналисти сякаш бил в кома, пък се събудил, пък не знам си какво... Нищо друго, с изключение на груба и примитивна операция не е всичко това! И следващо огромно мое персонално отчаяние... Защото същата тази колежка аз до неотдавна приветствах и ѝ се радвах за управителната ѝ позиция в Съюз на българските журналисти. И даже не ми хрумваше, че някой може по този начин на ниска цена и примитивно да използва една 125-годишна журналистическа организация, с цел да си прави персонален PR... Защитата на журналистическите права и на свободата на словото са свещени и с тях е неприемливо да се жонглира, с цел да се търси изкуствено публично внимание. Проблемите на публицистиката и на публичното развиване в България са прекомерно дълбоки и съществени, с цел да си разрешава някой сходни евтини номерца. Да, Съюз на българските журналисти е нападнат поради кардиналните си позиции и независимостта си, да, притискан е, да, от разнообразни направления се насочат поръчкови и брутално изкривени и лъжливи обвинявания против него, да, тече рутинна инспекция по постоянните недоволства от недоволни от последното Общо отчетно-изборно заседание на Съюз на българските журналисти. Но НИКАКВА ПОЛИЦИЯ НЕ Е НАХЛУВАЛА В Съюз на българските журналисти, както оповестиха доста медии, подведени от подправените изказвания на колежката, може би водена от положителни планове, само че постигнала абсурден резултат... Наистина към този момент не разбирам къде пребивавам и какво става към мен. Но към сигурна, че това, която става, не ми харесва... ", написа в обществената мрежа членът на УС на Съюз на българските журналисти Къдринова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР