Пет от най-големите златни съкровища, открити по българските земи, показва

...
Пет от най-големите златни съкровища, открити по българските земи, показва
Коментари Харесай

Пет златни съкровища показва Археологическият музей в Пловдив

Пет от най-големите златни съкровища, открити по българските земи, демонстрира Регионалният археологически музей в Пловдив.Сред тях е и оригиналът на фамозното в целия свят Панагюрско златно богатство. Изложбата е част от деянията на Пловдив – Европейска столица на културата и може да бъде забелязана до 27-и октомври.

Пловдив

Посетителите на Археологическия музей ще имат шанса за първи път да видят събрани на едно място златните съкровища от Панагюрище, Вълчитрън, Хотница, Рупите и Дъбене.
Доц. Христо Попов, шеф на археологическия институт при Българска академия на науките: Вълчитрънското златно богатство е най-голямото от Бронзовата ера, откривано в Европа въобще.12,5 кг. Със сигурност е било и повече най-вероятно. 24-а година е намерено. За страдание в началото е било разпределено сред откривателите. В следствие е събрано и конфискувано от тях. Колко са били общо съдовете и предметите, към днешна дата мъчно можем да допускаме.
Златните експонати от петте сбирки са оценени на близо 45 милиона евро. Взети са всички нужни ограничения за сигурност. Само гаранцията за превозването и експонирането им в Пловдив коства 50 000 лв..
Амелия Гешева, заместник-министър на културата: Министерски съвет гласоподава средствата, които са нужни като гаранция, с цел да се съблюдава процедурата и да могат съкровищата да бъдат в Пловдив за подобен дълъг интервал. За мен изложбата е знакова.
Показването на съкровищата е част от огромна национална галерия, озаглавена „ Преоткритият свят на Стара Европа “. Целта е всички туристи да преоткрият и Пловдив като най-стария жив град на континента.
Доц. Костадин Кисьов, шеф на Регионален археологически музей – Пловдив: Тези 250 експоната, които са от фонда на музея и не са показвани, на процедура са свързани с в действителност най-старата история на Пловдив, която е от седмо хилядолетие преди Христа и демонстрира, че самият град е зародил и се е развивал в продължение на близо 8000 години.
Според специалисти тази галерия е следващото доказателство за професионализма на учените от пловдивския археологически музей. Преди време те съумяха да покажат за първи път у нас експонати от Лувъра и 12-те национални археологически музея на Гърция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР