Песимизмът сред глобалните бизнес лидери достига най-високи нива за последните

...
Песимизмът сред глобалните бизнес лидери достига най-високи нива за последните
Коментари Харесай

Близо три четвърти от глобалните мениджъри се подготвят за икономически спад тази година

Песимизмът измежду световните бизнес водачи доближава най-високи равнища за последните най-малко 12 години. Седемдесет и три % от изпълнителните шефове се приготвят за стопански спад през 2023 година, демонстрира изследване на PWC Global измежду 4410 ръководители на огромни компании от 105 страни, извършено в края на 2022 година Нагласите внезапно се прекатурват спрямо предходната година, когато преобладаващи бяха упованията за растеж.

" Нестабилната стопанска система, високата инфлация и геополитическите спорове способстваха за това съществено равнище на скептицизъм ", споделя Боб Мориц, ръководител на световната мрежа на PwC.
Реклама Новите закани идват от стопанската система
Здравните и кибер рисковете, които в най-голяма степен притесняваха мениджърите предходната година, отстъпват място на макроикономическите закани. Инфлацията и икономическата неустойчивост в този момент се правят оценка като водещите опасности пред активността на фирмите за идващите 12 месеца, следвани от геополитическите опасности. Според изпълнителните шефове рецесиите с покачващите се разноски и несигурността надали ще отшумят толкоз бързо. Те остават най-големите закани и в небосвод от 5 години, въпреки тежестта им да понижава. Заради сериозните провокации бизнесите, които предвиждат растеж на приходите си тази година понижават с 26%, което е най-големият спад след международната финансова рецесия.

В дълготраен проект мениджърите осъзнават нуждата от дълбока промяна на бизнес моделите на своите компании. 40% от тях считат, че.
Свиване на разноските, само че не и за личен състав
Засега обаче наподобява водачите се концентрират върху по-непосредствените закани. За да се оправят с икономическите тествания, множеството бизнеси се стремят да понижават разноските и да подтикват растежа на приходите. Над половината от интервюираните компании пробват да орязват оперативните разноски, а също толкоз признават, че подвигат цените на крайните артикули. Въпреки това множеството компании не възнамеряват да редуцират чиновници, а пестеливостта не се обрисува да засегне заплатите - 80% не плануват орязване на възнагражденията. Дори в противен случай, неналичието на фрагменти и желанието за задържане на гении евентуално ще наложат спомагателни покачвания. " Бизнес водачите по света преоценяват оперативните си модели и понижават разноските, само че макар този напън не престават да слагат чиновниците си преди всичко и се стремят да задържат гениите ", споделя Мориц.
Реклама
В доста огромни стопански системи, в това число Съединени американски щати, Китай, Япония, Канада и други, мениджърите са по-оптимистично настроени за растежа на съответната страна, в сравнение с за световните вероятности. Във водещите европейски стопански системи Германия, Франция и Англия обаче прогнозите са противоположни.
Свързани публикации Новата индустриална политика на Съединени американски щати тормози Европа 18 януари 2023, 10:45 Австрийските компании в България чакат по-трудна 2023 година 17 януари 2023, 17:18 " Промени се или умри ": настроението измежду бизнес водачите преди форума в Давос 17 януари 2023, 15:18 Икономиката на Китай постепенно се отваря и прогнозите се усъвършенстват 16 януари 2023, 13:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Васил Минков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР