Пекин обвини страните от Г-7, че си сътрудничат за очерняне

...
Пекин обвини страните от Г-7, че си сътрудничат за очерняне
Коментари Харесай

Г-7 провокира гнева на Китай: Следва дипломатическо противопоставяне

Пекин упрекна страните от Г-7, че си сътрудничат за „ оклеветяване и нахлуване “ на Китай, откакто на срещата на върха, която се организира през уикенда, беше издадено официално съобщение, предупреждаващо Пекин за „ милитаризираните действия “ в Азиатско-тихоокеанския район. В резултат на това Китай привика японския дипломат, с цел да записва формален митинг, и предизвести Обединеното кралство да спре да „ клюки “ страната, с цел да избегне по-нататъшно увреждане на двустранните връзки.Китайските регулатори също избраха уикенда, с цел да разгласят, че американската компания за чипове Micron Technology не е издържала тест за сигурност и продуктите ѝ ще бъдат неразрешени за потребление.

В официалното съобщение на Г-7, оповестено в събота, се показва, че страните желаят „ градивни и постоянни връзки “ с Пекин. В него се има поради „ понижаване на рисковете “, а не „ обособяване “ от връзките им с Китай. Но то очерта основни опасения по отношение на милитаризацията в Източно и Южнокитайско море, желанията на Китай по отношение на Тайван и опасенията за човешките права в Синдзян и Тибет.

Лидерите на групата Quad – Австралия, Индия, Япония и Съединени американски щати – също насочиха едва завоалирана рецензия към Пекин, призовавайки за „ мир и непоклатимост в индо-тихоокеанската морска област “.

„ Ние изрично се противопоставяме на дестабилизиращи или едностранни дейности, които се стремят да трансформират статуквото посредством мощ или насила “, се споделя в изказването.

В отговор, китайското министерство на външните работи упрекна Г-7 във „ възпрепятстване на интернационалния мир, подкопаване на районната непоклатимост и ограничение на развиването на други страни “.

В понеделник заместник-министърът на външните работи на Китай, Сун Уейдонг, привика японския дипломат, с цел да записва формален митинг против „ шума към обвързваните с Китай въпроси “ на срещата. Сун твърди, че Япония е сътрудничила с други страни на срещата посредством „ действия и взаимни декларации… за оклеветяване и нахлуване на Китай, и груба интервенция във вътрешните работи на страната ”.

Според него дейностите на Япония са в ущърб на суверенитета, сигурността и ползите на развиването на Китай и че азиатската страна е „ мощно недоволна и твърдо им се опълчва “.

Японски публични лица обявиха, че позицията на страната им във връзка с Китай е била поредна. Хидео Таруми, японският дипломат в Китай, изясни, че Г-7 ще продължи да преглежда въпроси от общ интерес, до момента в който страната не промени държанието си.

В неделя китайското посолство във Англия отвърна на мненията на английския министър председател Риши Сунак,  който сподели, че Китай съставлява най-голямото предизвикателство за сигурността и просперитета в света, само че че другите водещи стопански системи не би трябвало да се отделят от него. В изказването на посолството се желае от държавното управление на Обединеното кралство да спре да клюки Китай, с цел да избегне по-нататъшно увреждане на връзките сред Китай и Обединеното кралство.

Също в неделя китайските регулатори оповестиха, че американският производител на чипове Micron Technology не е минал двумесечен тест за сигурността и продуктите им ще бъдат неразрешени за потребление. Въпреки че пазарният дял на Micron в Китай е дребен, моментът на оповестяването по време на срещата на Г7 беше значим, споделя Кристофър Милър, професор в университета Tufts.

Лидерите на Г-7 по време на срещата се съгласиха също да основат самодейност за противопоставяне на икономическата „ насила “.

„ Този случай може да бъде ранен тест за напъните на Г7 на този фронт “, сподели Милър.

Въпреки гнева на Пекин, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели пред кореспонденти в неделя, че чака скоро да има усъвършенствания в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Припомняме, че връзките сред Съединени американски щати и Китай се утежниха през последните години. Опитите да бъдат върнати в релси бяха дерайлирани през февруари, когато Съединени американски щати смъкнаха китайски шпионски балон, който летеше във въздушното пространство на Съединени американски щати.

Източник: „ Гардиън “

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР