Пазарният обменен курс на иранския риал се повиши значително спрямо

...
Пазарният обменен курс на иранския риал се повиши значително спрямо
Коментари Харесай

След загубата на Тръмп: Иран укрепи валутата си и поиска САЩ да се върне в ядреното споразумение

Пазарният обменен курс на иранския риал се увеличи доста по отношение на главните задгранични валути през последните дни на фона на известията за победа на Джо Байдън на президентските избори в Съединени американски щати.

На 4 ноември обменните бюра в Техеран търгуваха при курс от към 300 000 риала за един $ и 350 000 риала за едно евро. След това, на фона на известията, че Байдън води в изборните резултати, националната валута на Иран няколко дни укрепваше. Днес един $ се разменяше за към 250 000 риала, а едно евро - за 295 000 риала. Така за четири дни курсът на иранската валута е скочил с към 16 на 100. Пазарният курс не е бил към 250 000 риала за $ от началото на септември.

Иранският президент Хасан Рохани прикани спечелилия на президентските избори в Съединени американски щати Джо Байдън да върне Съединените щати в иранското нуклеарно съглашение.

" Сега идващото американско държавно управление има опция да компенсира за грешките от предишното и още веднъж да тръгне по пътя на съблюдаване на интернационалните съглашения ", съобщи Рохани, представен от иранската държавна осведомителна организация ИРНА.

Иран се надява Съединените щати да трансформират политиката си след успеха на претендента на демократите Джо Байдън на американските президентски избори, съобщи през днешния ден в Туитър иранският вицепрезидент Есхак Джахангири.

" Ерата на Доналд Тръмп и неговия рискован и отправящ закани за война екип най-сетне завърши...надяваме се, че в този момент Съединените щати ще трансформират разрушителната си политика ", посочи Джахангири.

След изборите Съединени американски щати следва да се завърнат към поетите от тях интернационалните отговорности, сподели още високопоставеният представител на иранските управляващи.

През мандата на Доналд Тръмп напрежението сред Съединените щати и Иран ескалира. Едно от знаковите решения на Тръмп в областта на външната политика бе едностранното евакуиране на Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение през 2018 година, отбелязва Асошиейтед прес. Правителството на Тръмп възобнови глобите против Иран, което се отрази отрицателно върху иранската стопанска система.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР