Пазарът на електроенергия у нас вече се доминира от търговията

...
Пазарът на електроенергия у нас вече се доминира от търговията
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати: Необосновано и спекулативно поскъпване на тока ще доведе до фалити

Пазарът на електрическа енергия у нас към този момент се господства от търговията на свободен пазар, което се поддържа от национално представителните работодателски и синдикални организации като модел за устойчива конкурентна среда, осигуряваща усъвършенстване качеството на услугите и усъвършенстване на цената на електрическата сила. Това написа в позиция, подписана от ръководителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и на Конфедерацията на труда “Подкрепа “ Димитър Манолов, изпратена на публицистичната ни поща.

За стопанските консуматори, присъединени към мрежите на високо и приблизително напрежение, като задължени регистрирани участници на свободен пазар, това е и единственият метод за обезпечаване на нужното им електропотребление.

Дейността на участниците в електроенергийния пазар – производители на електрическа енергия, търговци, координатори на балансиращи групи, метафоричен оператор, оператори на електроразпределителна мрежа, борсов оператор и снабдител от последна инстанция минава през лицензионен режим, контрол от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и одобрени правила, част от националното ни законодателство. Осигуряването на конкурентна среда е измежду отговорностите и на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Прозрачност, надеждност и предсказуемост – това са основни категории за сполучливо и пълноценно действие на енергийния пазар.

Но нещо в този пазар не работи както би трябвало!

Значителни размери бяха търгувани към избрани търговци при неразбираеми условия, обезпечаващи непазарни преимущества по отношение на останалите участници. Изкуствено бе ограничавано и предлагането през двата сегмента на борсата – дребни, нерегулярни лотове, липса на профилирани артикули. Това естествено води до ирационални ценови равнища, които изрично не могат да бъдат избрани като референтни. Отбелязваме, че подхванатите стъпки за договаряне през борсата на всички количества електрическа сила, предопределена за свободен пазар могат да лимитират тези непрозрачни практики. Нужен е съответния надзор и наказания против операции и злоупотреби при ясни, недвусмислени регламенти и правила.

Междувременно, голословно, без връзка с действителностите в бранша, непрозрачно и изцяло непазарно се подхващат дейности за доста нарастване на цената на електрическата енергия, като през последните дни този развой ескалира внезапно до искания от страна на търговците за преустановяване на контракти за доставка или налагане едностранно на цени с сред 30% и 65% по-високи по отношение на откритите досега.

Спекулативното и голословно повишение на цената на ел. силата ще докара до банкрути, загуба на трайни работни места и „ заледяване “ равнищата на приходите в редица сектори и браншове. Ще докара и до растеж на цените на хранителни и нехранителни артикули. Увеличението визира както бизнеса, по този начин и държавни и общински администрации, лечебни заведения, учебни заведения, членовете на синдикатите и всички работещи български жители. Пренасяйки се към цените на контролиран пазар, ще засегне всеки битов клиент.

Некоректните търговски практики включват и нови отговорности в системата на енергетиката, като няколко търговци дължат към този момент десетки милиони лв. към фонда за сигурност на електроенергийната система.

В тази връзка молим за незабавни и съответни стъпки към ограничение на нездравословни практики и недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и промишленост при започване на зимния интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР