Пауновият остров е забележителен ландшафтен парк на езерото Ванзее край

...
Пауновият остров е забележителен ландшафтен парк на езерото Ванзее край
Коментари Харесай

Пауновият остров - едно райско място между Потсдам и Берлин


Пауновият остров е незабравим ландшафтен парк на езерото Ванзее край Берлин. Навремето са го наричали " Пруският парадайс ", а през днешния ден е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Замъкът на Пауновия остров

" Пруският парадайс " - по този начин е било наричано в миналото това насаме място в средата на, формирано от река Хавел край Берлин. Островът се намира на към двайсет километра от центъра на немската столица и на пет от този на Потсдам. Пауновият остров (Pfaueninsel) с неговите е измежду обектите в листата на ЮНЕСКО за международното завещание.

За първи път гости са били позволени на Пауновия остров през 1821 година. Достъпът е бил вероятен единствено три дни в седмицата - в случай че членовете на кралското семейство не се намирали там.

Как се стига до острова?
Редакцията предлага
За днешните туристи и фенове на природата визитата е доста по-лесно: има ферибот, до който води автобусна линия на публичния превоз. За пътуващите с кола има дребен паркинг покрай кея.

Пътят, водещ до острова, е кръстен на цар Николай I, чиято брачна половинка през 1817 година е пруската принцеса Шарлота - щерка на Фридрих Вилхелм III и Луиза. Пътят минава около още едно удивително място - Руската хижа, издигната на брега на езерото през 1819 година в чест на царския шурей и предстоящ цар - тогавашният популярен княз Николай Павлович. Днес тук има ресторант.

Замъкът на Пауновия остров

Най-голямата забележителност на Пауновия остров е едноименният палат, издигнат през 18-и век на самия бряг. Неговата история е тясно обвързвана с графиня Вилхелмина Лихтенау, държанка на крал Фридрих Вилхелм II (1744-1797), наричана " пруската Помпадур ". Първата им намира се състояла точно на острова. По това време обаче на него нямало палат и всичко било диво и пусто - идеалното място за дискретни, сантиментални срещи.

Фридрих Вилхелм II е племенник на Фридрих Велики, а Вилхелмина - щерка на армейски глашатай, който кралят прави граф няколко десетилетия по-късно. Тя ражда първото от петте си деца от тогавашния престолонаследник на 15-годишна възраст. Твърди се, че пруският монарх решил да построи този палат като спомен за сантименталните моменти от своята младост.

Замъкът на Пауновия остров - пощенска картичка от 1910 година

Къде можем да открием фамозните пауни? Вероятно първо ще ги чуете, а по-късно и ще ги видите, в случай че пътищата ви инцидентно се пресекат. Много от тях се разхождат сами в цялостна независимост.

Алхимикът и рецептата за рубинено стъкло

През 1685 година Йоханес Кункел, придворният алхимик, получил задача да създава стъкло в Бранденбург. Икономиката трябвало да се възвърне след. Тук той основал своята фамозна рецепта за рубинено стъкло. През 1692 година Кункел отпътувал за Швеция, откакто 3 години по-рано лабораторията му изгоряла, а Фридрих I показал поредно неблагосклонно отношение към него.

Част от екзотичните жители на острова

През 1760-те години островът станал място за срещи на племенника на Фридрих II Велики, престолонаследника Фридрих Вилхелм и Вилхелмина Енке. През 1786 година той се качил на трона и станал крал Фридрих Вилхелм II на Прусия. Между 1787 година и 1792 година бил издигнат и Мраморният замък - монумент на ранния класицизъм.

Там, където кралят дои кравите

При основаването на ландшафтния парк било решено да се запазят към триста вековни дъба. Замъкът бил в западния край, а в източната част, където се намират ливадите, по времето на Фридрих Вилхелм II била издигната млечна плантация. В близкия краварник се отглеждали и към момента се отглеждат домашни животни. Говори се, че кралят доял крави тук. Днес в близост могат да се видят пасящи биволи.

Кавалерийският дом

След като Фридрих Вилхелм III наследява престола, той, брачната половинка му Луиза и децата му посещават острова през летните месеци. Луиза обаче не била щастлива. Замъкът ѝ се сторил прекомерно дребен.

Пауновият остров от птичи взор

След прогонването на Наполеон и настъпването на мира, овдовелият Фридрих Вилхелм III почнал да обръща изключително внимание на острова. През 1820-те години Петер Йозеф Лене, извънреден ландшафтен проектант, станал общоприет шеф на всички пруски градини, а островът са сдобил с екзотични животни, измежду които имало маймуни, лъвове, кенгурута, кафяви мечки и елени - общо до 850 животни. Няколко години след гибелта на Фридрих Вилхелм III през 1840 година животните били преместени в Берлин, където се изграждала първата зоологическа градина в.

От Гданск до Пауновия остров

Кавалерийският дом на острова е издигнат през 1804 година за придворни, публични лица и посетители. Днес в него се обитава личният състав на музея и службата за парковете. След две десетилетия той е уголемен, като към постройката е прибавена и готическа постройка от Гданск. Първоначално тя е трябвало да бъде разрушена, само че вместо това била демонтирана и преместена в Берлин.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР