Паула Бадоса имаше силен старт на годината, като непосредствено след

...
Паула Бадоса имаше силен старт на годината, като непосредствено след
Коментари Харесай

Дъщерята на Хана Мандликова беше на гейм от сензацията, но Бадоса се наложи в края

Паула Бадоса имаше мощен старт на годината, като директно след отказването от тениса на Ашли Барти съумя да се изкачи до върховата си втора позиция в международната класация. Испанката обаче от този миг нататък се показва много под упованията и след слабите сезони на клей и трева то тя дойде в Северна Америка с концепцията още веднъж да покаже най-хубавото си лице, а турнето ѝ стартира с конкуренцията в Сан Хосе, където през тази нощ откри акцията си против 21-годишната Елизабет Мандлик, която е щерка на 4-кратната Шлем шампионка Хана Мандликова.

Сблъсъкът трябваше да дефинира равнището на подготовка на международната номер 4, чийто финален дуел датира отпреди тъкмо един месец, а това оказа своето въздействие в хода на срещата. Бадоса имаше вихрено начало, което след това бе помрачено от голям брой неточности и даже WTA 1000 шампионката на два пъти попадна в обстановката младата ѝ съперничка да сервира за успеха, само че в последна сметка показва темперамент и победи след 2 часа и 30 минути на корта - 6:2 5:7 7:6(4). Световната номер 4 с триумфа си се класира за четвъртфиналите, където ѝ следва да се изправи против победителката всред четирикратната Шлем шампионка Наоми Осака и 18-годишната Кори Гоф, която бива посочена като бъдещото на американския женски тенис.

Обратно на упованията, дуелът започва със забележително самочувствие от страна на Мандлик, която не се притесняваше да се надиграва с втората сложена и си обезпечи пробив задатък още в откриващия гейм. Испанката обаче нямаше никакво желание да дава каквито и да било шансове на локалната представителка за нещо от мача и незабавно възвърне паритета, преди да реализира цялостен надзор над протичащото се с нов пробив за 4:1. Бадоса продължи да играе със сериозен афинитет към офанзивата и постоянно опитваше да приключва от бекхенд страната си, което даде претенции резултат и след следващия брейк дебютният сет бе записан в актива на европейката.

Втората част отмина леко в началните си минути за сервиращите, преди в четвъртия гейм американката да устои на сериозен напън върху сервиса си, отразявайки три брейкбола, като след това употребява импулса в играта си, с цел да осъществя неочакван пробив, който я изведе напред с 3:2. Световната номер 4 резервира нужната централизация и незабавно оползтвори опцията си за рибрейк, с което възвърне паритета. Мандлик не се трогна по никакъв метод от изгубеното си преимущество и продължи да бъде в по-добрата позиция на корта, като пропиля брейкбол, само че единствено минути по-късно си обезпечи нов подобен, който осъществя в 11-я гейм и той се оказа от решаващо значение за изхода на втория сет, откакто международната номер 240 върна равенството на корта.

Третата и решителна част започва с доминация на подавачите, която се задържа доникъде на сета, когато привидно ненадейно поради разликата в опита на сходно равнище, с който разполага всяка от двете състезателки, испанката се пречупи и позволи куп непредизвикани неточности, с които съобщи сервиса си в актива на локалната фаворитка. Американката без време трупаше гейм след гейм на сметката си и доближи до позиция да подава за успеха, само че точно тогава международната номер 4 подсети за себе си и навакса пробива си пасив, изравнявайки за 5:5.

Мандлик, както към този момент загатна на няколко пъти от началото на дуела, показва невероятна психическа резистентност след изгубения си задатък и след серия отлични отигравания си завоюва нов пробив, който ѝ разреши за повторно да сервира за триумфа в мача, само че сходно на по-рано се провали и последва съдбоносен тайбрек. В него станахме очевидци на бърза замяна на мини пробиви от двете състезателки, преди Бадоса в последна сметка да покаже за какво е WTA 1000 шампионка и някогашна номер 2, като взе самодейността на своя страна и нито за момент не изпусна водачеството, с цел да се поздрави с мъчно изкованата победа.

V A M O S
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР