Пътят на коприната, мрежа от древни търговски пътища, свързващи Изтока

...
Пътят на коприната, мрежа от древни търговски пътища, свързващи Изтока
Коментари Харесай

Пътят на коприната – интересни истории зад кулисите

Пътят на коприната, мрежа от антични търговски пътища, свързващи Изтока и Запада, е очаровал историци, археолози и авантюристи от епохи. Въпреки че самият път е обект на обширни проучвания, скритите истории зад кулисите постоянно пленяват въображението. В това проучване се задълбавам в някои от най-очарователните и по-малко известни истории за този емблематичен търговски път.

Контрабандната принцеса на коприна

Princess Wenchen, bride of Songtsen Gampo, introduced Buddhism to Tibet from China.
— Spadainfaccia (@jimmyC4446)
В сърцето на Пътя на коприната, по време на династията Хан, е живяла принцеса Венчен. Въпреки че може да е била кралска персона, нейните ползи са били свързани с оживената търговия, която се развива по Пътя на коприната. Сред хората се е говорело, че е пренасяла контрабандно яйца от копринени буби, скрити в шапката си, от Китай в Тибет. Този акт освен е обогатил тибетската просвета, само че и я предиздвикал да бъде считана за знак на дипломацията и търговията по Пътя на коприната.

Изгубеният град Мерв

Мерв, град на източния Път на коприната в сегашен Туркменистан, в миналото е бил измежду най-големите и проспериращи градове в света. И въпреки всичко, той не е толкоз прочут, колкото някои от неговите съвременници като Самарканд или Бухара. Упадъкът му, за който се счита, че е резултат от пагубно събитие като монголското настъпление, остава обект на интриги.

Хартиената диря

Въпреки че Пътят на коприната постоянно се е свързвал с прелестния първокласен плат, не става въпрос единствено за първокласни тъкани. Един от най-значимите му приноси към света е разпространяването на технологията за произвеждане на хартия от Китай на Запад. Това софтуерно знамение изигра основна роля в разпространяването на познания, в това число религиозни текстове, литература и научни открития. Това е увещание, че Пътят на коприната не е бил единствено за артикули, само че и за продан на хрумвания.

Забраненият плод на Запада

Китайската коприна, керамиката и подправките бяха доста търсени от западните консуматори. Пътят на коприната обаче не беше еднопосочна улица. Сред продуктите от Запада, намерили своя път към Изтока, е гроздето. Гроздето и лозята, произхождащи от Близкия изток, доближават Китай по Пътя на коприната. Този продан докара до процъфтяването на културата на гроздето и виното в райони като Синдзян, който в този момент може да се похвали с процъфтяваща винена промишленост.

Енигматичният оазис Дунхуанг

This is Dunhuang, an oasis in the desert. An important node of the ancient Silk Road.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР