Пътуващите в ЕС, притежаващи валиден сертификат за COVID-19, не трябва

...
Пътуващите в ЕС, притежаващи валиден сертификат за COVID-19, не трябва
Коментари Харесай

ЕС препоръчва: без ограничения за пътуващите със сертификати

Пътуващите в Европейски Съюз, притежаващи годен документ за COVID-19, не би трябвало да подлежат на спомагателни ограничавания от 1 февруари.

Това гласят утвърдените през днешния ден на Съвета на Европейски Съюз.

Валидният документ съставлява:

• уверение за имунизиране или ваксина, утвърдена на европейско равнище, в случай че от последната доза на първичното имунизиране са минали минимум 14 и най-вече 270 дни или в случай че лицето е получило бустерна доза. Страните членки могат също да одобряват документи за ваксини, утвърдени от националните управляващи или Световната здравна организация (СЗО);

• негативен PCR тест, извдършен не по-късно от 72 часа преди пътуването, или бърз антигенен тест, осъществен най-вече 24 часа преди пътуването;

• уверение за преболедуване, в което се показва, че от датата на първия позитивен тест са минали не повече от 180 дни.

От лицата, които не имат цифрово уверение за COVID-19, може да бъде поискано да се подложат на тест преди или не по-късно от 24 часа преди пътуването. Пътуващите по значими задания или аргументи, трансграничните пасажери и децата под 12-годишна възраст би трябвало за бъдат изключени от условието.

Според новите рекомендации ограниченията против ковид би трябвало да бъдат прилагани не въз основа на обстановката в района, откъдето идва пътуващият, а на неговия статут. Изключение ще се прави за регионите, където болестта е доста огромна.

Това значи, че основният определящ фактор ще бъдат документите.

Същевременно Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) би трябвало да продължи да разгласява карта със страните членки на Европейски Съюз, показваща евентуалния риск от болест. Въз основа на тази карта страните от Европейски Съюз би трябвало да ползват разпоредбите за пътешестване от и до тъмночервената зона.

Засилва се неочакваната спирачка. Ако една страна членка наложи ограничавания поради появяването на нов вид на COVID-19, Съветът би трябвало да направи обзор на обстановката благодарение на Европейската комисия и ECDC. Комисията може да предложи на Съвета съгласуван метод към пътуванията от тези региони.

„ Важно е страните членки да подхващат следващи стъпки по това съглашение и да приложат контрактуваните правила неотложно. Всяка страна членка взема решение въз основа на събитията, пред които е изправена. Но понастоящем Омикрон към този момент се е популяризирал в цяла Европа и е време да обмислим премахването на спомагателните ограничения за пътешестване, въведени от редица страни членки през последните седмици, които вършат пътуването по-трудно и по-малко предвидимо в целия Европейски Съюз “, се споделя в взаимно на еврокомисарите по опазването на здравето Стела кириакиду и по правораздаването Дидие Рейндерс.

Приетите през днешния ден от Съвета рекомендации за промени в разпоредбите за пътешестване в Европейски Съюз не засягат формулярите, които би трябвало да бъдат попълнени авансово и показани на граничните пунктове, посочи представителят на Европейската комисия Кристиан Виганд. Тези документи са известни като Passenger Locator Form, или PLF.

Същевременно въпреки за пътешестване в Европейски Съюз да бъде задоволителен документ, обособените страни си резервират правото съгласно събитията да постановат спомагателни ограничения за пасажерите като карантина или в допълнение проучване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР