Патриархът на Сръбската православна църква Ириней бе погребан днес в

...
Патриархът на Сръбската православна църква Ириней бе погребан днес в
Коментари Харесай

Погребаха сръбския патриарх, починал от COVID-19, националната телевизия предава на живо

Патриархът на Сръбската православна черква Ириней бе заровен през днешния ден в криптата на катедралния храм " Свети Сава " в Белград. Деветдесетгодишният сръбски патриарх умря в петък сутринта, откакто се болести с новия ковид. Това стана на погребението на митрополит Амфилохий - най-старшият свещеник на Сръбската православна черква в Черна гора, който също умря от Ковид-19. На погребението се събраха хиляди вярващи, доста от които без маски, и имаше доста рецензии, че не се съблюдават ограниченията.

В заупокойната литургия и опелото участваха представители на висшето управление на Сърбия, на босненската Република Сръбска, на Черна гора, митрополити на Руската православна черква, Украинската православна черква, Московската патриаршия, политици и дипломати. Край храма се събраха и вярващи, с цел да се сбогуват с патриарха.

Във връзка с епидемиологичните ограничения наличието на публицисти на опелото в криптата бе строго лимитирано . Сръбската национална телевизия обаче предаваше онлайн погребението.

Завърши земната ера на патриарха на мъдростта и любовта, на патриарха на разсъдъка, съобщи по време на церемонията сръбският президент Александър Вучич. Той сподели, че патриарх Ириней доста е желал да бъде приключен храмът " Свети Сава " и е вложил в него доста сили и сила.

" Патриарх Ириней довърши най-прекрасния православен храм в света. Ако не бе той, ние щяхме да го строим още десетилетия. Той безпределно обичаше Русия, патриарх Кирил, бе безпределно признателен на президента Путин за поддръжката в строителството на храма ", означи Вучич.

Сръбският президент посочи, че най-голяма грижа на патриарх Ириней е била Косово. Той постоянно уверено се застъпваше срещу признаването на независимостта на сръбската област, уточни Вучич. Отиде си популярен човек, нашият патриарх Ириней, приключи своето послание Вучич.

 Снимка: БТА/АП

Вижте още фотоси >>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР