Пътищата в Албания, Танзания, Ботсвана, Замбия и Мали са по-добри

...
Пътищата в Албания, Танзания, Ботсвана, Замбия и Мали са по-добри
Коментари Харесай

Пътищата в Мали и Албания, по-добри от българските, как

Пътищата в Албания, Танзания, Ботсвана, Замбия и Мали са по-добри от тези в България. Това демонстрират данните на Световния стопански конгрес, оповестява NOVA.

Качеството на пътните настилки у нас е на 93-о място от общо 137 страни. В това отношение след България се подреждат най-много страни където до скоро е имало или сега бушуват цивилен войни.

Започнаха митинги поради дупките по пътищата

Десетки дупки зейнаха по Е-79 след мощните студове

Електрически дирек посред пътно платно край Трънско

Дупки зейнаха в чисто нов път за 50 млн. лева

Общата дължина на българските републикански пътища е съвсем 20 000 км – от тях 741 км са автомагистрали, към 3000 км - първокласни пътища, а останалите - втори и трети клас.

Официалните данни сочат, че голяма част от пътищата в България са в неприятно положение. Над 6000 км имат потребност от незабавен ремонт. Парите обаче стигат за корекция на една трета от тях. Затова и множеството не са ремонтирани от сред 20 и 40 години.

За 2017 година организация „ Пътна инфраструктура” разполага със 185 млн. лв., 78 млн. от които ще бъдат изразходени за зимно поддържане, а останалата част от сумата - за поправки, възобновяване на маркировката и рязане на шубраци.

Отделно страната отдели 100 млн. лв. за настоящо поддържане на пътищата. Затова и множеството поправки са козметични, с кърпене и отчасти полагане на асфалт.

При това доста постоянно даже при тези козметични поправки не се съблюдават разпоредбите за полагане на асфалта, което би трябвало да става по специфична технология, върху добре почистена основа и наложително при изсъхнало време.

„ Започват да се появяват дупки и пукнатини на първата или втората година, това е недопустимо”, разяснява Веселин Димитров, шеф на Института по пътища и мостове.

Друг проблем са старите парила при проектирането на пътищата в България, които не са съобразни с това, че по тях сега се движат камиони с товари от 25-30 и повече тона. Така при прекосяването на тировете основите на пътните настилки се унищожават.

В доста случаи тестванията демонстрират неприятно качество на полагания нов асфалт, което води до деформации, формиране на коловози и дупки. Така пестенето на пари и компромисите в качеството водят до жертви по пътищата на България.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР