Патентните войни, свързани с издаването на лицензи, са доста актуални

...
Патентните войни, свързани с издаването на лицензи, са доста актуални
Коментари Харесай

Nokia ще взима по 3 евро за всеки продаден 5G смартфон

Патентните войни, свързани с издаването на лицензи, са много настоящи събития за софтуерните компании. Но в този момент Nokia и куп други колоси подхващат стъпки за отбягване на бъдещи борби, като обществено разкриват лицензионните такси, включени в техните 5G технология.
През юни се появи началото на интернационалния стандарт 5G – това обрисува какви ще наподобяват 5G мрежите (когато пристигна времето да ги изградят) и хардуерът, който се употребява за ръководството им. Стандартът се основава на експертни знания и проучвания от редица мобилни компании, в това число Qualcomm, Huawei, Ericsson, Samsung и Nokia. В подмяна на присъединяване им в основаването на стандарта, всяка от фирмите има право да лицензира своя дял от приноса си за производителите на устройства. Това на процедура значи, че да вземем за пример Apple и Гугъл заплащат малко допълнение за всяко свое устройство за правото да употребяват патентите, участващи в технологиите, които желаят да вкарат в своите телефони.

Лицензионната такса на Nokia е с закрепена ставка от 3 евро (3.48 долара) на устройство, до момента в който Ericsson е основал плъзгаща се канара от 2.50 $ до 5 $ на устройство, според от цената на телефона. Междувременно Qualcomm възнамерява да лицензира своите 5G патенти на 2.275% от цената на едро на един 5G телефон с един модул, или 3.25% от цената на 5G телефоните с повече модули. Това е по-високо от цифрите, избрани от други компании, само че като жест на благосклонност за промишлеността, Qualcomm понижава тавана на цената на телефон до 13 $. Заслужава да се означи, че по-големите производители на устройства постоянно договарят обемни отстъпки, които вкарват такси по-ниски от оповестените обществено.

Таксите на Nokia, Ericsson и Qualcomm постановат общо комисионни за над 21 $ на устройство – само че това не регистрира коефициентите от други компании, участващи в стандарта 5G. Huawei, да вземем за пример, не разкри таксите си, макар че през юни компанията съобщи, че ще се придържа към правилото FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory или обективна, рационална и недискриминационна) и ще понижи допустимо най-вече лицензионните такси. Тя също съобщи, че „притежателите на 5G патента би трябвало да подсигуряват, че техните кумулативни лицензионни ставки са по-ниски и по-прозрачни от 4G.“
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР