Паспортите на българските граждани вече ще се издават със срок

...
Паспортите на българските граждани вече ще се издават със срок
Коментари Харесай

Парламентът даде право на избор какъв да е срокът на валидност на паспортите

Паспортите на българските жители към този момент ще се издават със период на годност 5 или 10 години. Това реши през днешния ден Народното събрание на второ четене с промени в Закона за персоналните документи. При подаването на документи заявителите ще би трябвало да показват за какъв брой години желаят да им важи паспортът. На децата до 18-годишна възраст ще се издават паспорти със период на годност 5 години.

Министерството на вътрешните работи би трябвало да стартира да ползва новата мярка най-късно от 1 януари 2021 година

Запазват се сегашните времеви интервали за издаване на персонални документи. При елементарна услуга персоналните карти и паспортите ще се издават за 30 дни, при бърза услуга - за 3 работни дни, а при експресна услуга - за 8 работни часа от приемането на заявката.

От 1 октомври 2020 година пък новите персонални карти ще имат чип с биометрични данни.

Въвеждат се и периоди за издаване на документ за идентичност на чужденец, получил леговище, статут на емигрант или филантропичен статут. При елементарна услуга срокът е до 30 дни, а при бърза услуга - до 10 работни дни.

Български персонален документ ще може да бъде получен и отвън страната персонално, по пощата или посредством куриерска компания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР