Пасанг Дава Шерпа, известен още като Па Дава, изкачи върха

...
Пасанг Дава Шерпа, известен още като Па Дава, изкачи върха
Коментари Харесай

Шерп изуми! Какво прави на Еверест

Пасанг Дава Шерпа, прочут още като Па Дава, изкачи върха Еверест за 26-и път, с което усъвършенства предходния връх на своя сътрудник Ками Рита Шерпа, съобщи ДПА.

46-годишният мъж доближи върха на най-високата планина в света през вчерашния ден заран и в този момент се спуска назад, заяви за ДПА Кхимлал Гаутам, офицер за връзка с държавното управление, който сега се намира в лагер на Еверест, предава Българска телеграфна агенция.
-->
Според Хималайската база данни, която следи за върховете в алпинизма в непалските Хималаи, Па Дава е изкачвал върха 25 пъти преди този момент, в това число два пъти през 2022 година Той произлиза от шерпското населено място Кхумбу, където се намират Еверест и няколко други върха, и работи като шерпски лидер за нанагорнище на Еверест от края на 90-те години на предишния век.

Опитът на шерпите в региона на алпинизма и познаването на локалните условия са от решаващо значение за безвредното прекосяване на стотиците алпинисти, които изкачват Еверест всяка година.

Па Дава към този момент е изравнил върха на Ками Рита Шерпа, който изкачва върха 26 пъти, последно през май 2022 година на 52-годишна възраст.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР