Първото за годината заседание на Постоянна комисия по заетост се

...
Първото за годината заседание на Постоянна комисия по заетост се
Коментари Харесай

Заседава Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен

Първото за годината съвещание на Постоянна комисия по претовареност се организира през днешния ден в Областна администрация Сливен.
Комисията е непрекъснато настоящ орган, който подкрепя регионалния шеф при образуване и управление на държавната политика по поощряване на заетостта на районно ниво и извършва следните задания: набира, обработва и дава на Агенцията по заетостта информация за потребностите на работодателите от работна мощ, съгласува план-приема в профилираните и професионални гимназии, междинните и обединени учебни заведения, дава отговор за създаването и утвърждава плановете, включени в Регионалната стратегия за претовареност и образование и други

Назаседанието, ръководено от заместник-областния шеф Антоний Андонов, участваха представители на работодателските организации в област Слвиен, шефовете на дирекциите „ Бюро по труда “, „ Инспекция по труда “ и „ Социално подкрепяне “, началникът на Регионалното ръководство на образованието, заместник-кметове на общини и специалисти.

В хода на съвещанието бе показана информация за осъществения план-прием за образователната 2022/2023 година и бе презентиран планът за банкет в профилираните и професионални гимназии, междинните и обединени учебни заведения в област Сливен. В момента в региона са разкрити 8 професионални гимназии (от които 7 държавни и една общинска), 3 профилирани гимназии, 9 междинни учебни заведения, едно обединено учебно заведение (в село Крушаре), едно спортно учебно заведение (към Министерството на младежта и спорта) и две учебни заведения по изкуствата (към Министерството на културата). През образователната 2022/23 година са разкрити 62 (от планувани 66) паралелки, с 1448 възпитаници. От тях – 40 професионални, 20 профилирани и 3 по изкуствата. За идната образователна 2023/2024 година се предлага броят на разкритите паралелки да се резервира, като в две от образователните заведения ще има три нови специалности: в ППМГ “Добри Чинтулов “ - компетентност „ Компютърна графика “ с интензивно проучване на непознат език, а в СПГСГ „ Арх. Георги Козаров “ - компетентност „ Интериорен дизайн “ с разширено проучване на непознат език и компетентност „ Сухо строителство “, без интензивно или разширено проучване на непознат език.

По време на съвещанието от страна на работодателските организации бе подложен въпросът за неналичието на добре подготвени фрагменти за другите индустриални действия и бе направено предложение за директни срещи на работодатели с възпитаници и техните родители. За следващ път бе дискутиран и казусът с ниската мотивация и посещаемост на образователните занятия, водещи като разследване до неконкурентноспособност на пазара на труда. Поставен бе и въпросът за разширение на дуалното образование в професионалните учебни заведения, което би подкрепило планирането и подготовката на добре подготвени фрагменти за съответни потребности на компаниите от област Сливен.

„ За нас като Областна администрация мотивацията, посещаемостта, образованието като цяло, са един от най-важните цели. Защото това е бъдещето на нашата страна. Не може с метли и лопати да се обезпечава държавен бюджет. В тази връзка сме провели многочислени срещи в друг формат, за стигнем до дълбочината на казуса. И дружно с вас – да намерим най-хубавите решения. Очакваме съответни оферти от страна на работодателските организации, както и вижданията за законодателни промени от страна на педагогическата общественост. Тези предложение ще бъдат импортирани за разглеждане на съответното равнище, за предприемане на съответни дейности “, разяснява на финала на срещата заместник-областният шеф Антоний Андонов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР