Първо ограниченията заради Ковид-19, а сега недостиг на микрочипове и

...
Първо ограниченията заради Ковид-19, а сега недостиг на микрочипове и
Коментари Харесай

Как кризата в "Шкода" дърпа надолу цялата икономика на Чехия

Първо рестриктивните мерки поради Ковид-19, а в този момент дефицит на микрочипове и първични материали: автомобилопроизводителите в Чехия са изправени пред тежка рецесия. Това е съдбовно за стопанската система - секторът създава 10% от Брутният вътрешен продукт на страната, споделя.

Автомобилната промишленост е една от най-сериозните опори на чешката стопанска система. При оптималната натовареност заводите на " Шкода " (част от концерна " Фолксваген " ), на " Тойота " и " Хюндай " създават над 1,3 милиона автомобила годишно. В Чехия - страна с население от десетина милиона - близо 120 000 души са заети в сектора, а износът на коли съставлява повече от половината от целия чешки експорт. Логично: производителите на коли са измежду най-сериозните данъкоплатци в страната.

Удар след удар за автомобилопроизводството

Месеци наред Чехия беше измежду страните, потърпевши най-сериозно от пандемията. А тя засегна и автомобилостроенето. Мнозина се надяваха, че една година след появяването на ковид производството ще се възвърне и ще доближи остарялото си ниво. Но още през лятото секторът беше изправен пред ново предизвикателство: стигна се до изострен дефицит на микрочипове, нужни за производството. Преди две седмици, на 18 октомври, флагманът на чешкото автомобилостроене, заводите на " Шкода ", от чиито поточни линии през 2019 година слязоха близо един милион автомобила, беше заставен напълно да приключи работа. Работниците бяха отпратени по домовете. Сега те получават 80% от заплатата по отношение на междинната им заработка в предишното. Вярно, че производството беше частично възобновено в неделя с помощта на пратка чипове от Малайзия, компликации обаче към момента има премного - заради недостиг на други съставни елементи. Нека не забравяме, че заводите на " Шкода " способстват за цели 5% от чешкия Брутният вътрешен продукт.

Излиза, че най-големият тръст в Чехия ще би трябвало да желае държавни помощи, вместо да внася съществени суми в данъчната хазна. И освен заводите на " Шкода ", само че и стотиците дребни компании, които създават съответните съставни елементи. Според Зденек Петцъл, изпълнителен шеф на чешкия Съюз на автомобилната промишленост, през тази година в чешките фабрики ще бъдат създадени едвам към 1 милион автомобила, което значи, че оборотът ще спадне с цели 10,2 милиарда евро. Недостигът на микрочипове ще засегне най-сериозно производителите на обособените съставни елементи - сегмент, в който работят шест пъти повече хора, в сравнение с в самите автозаводи, счита Петцъл.

На тристранна среща сред към момента настоящото държавно управление, работодателите и синдикатите през октомври беше решено, че страната ще окаже краткотрайна финансова помощ на автоиндустрията. " Ще окажем помощ на сектора и на подизпълнителите ", сподели Андрей Бабиш, който към момента изпълняваше длъжността министър председател. А министърът на индустрията и превоза Карел Хавличек добави, че държавната поддръжка ще възлиза на 60% от до момента изплащаните заплати на служащите. " Това е почтено, тъй като става дума за основен стопански бранш, който създава 10% от чешкия Брутният вътрешен продукт. Ако няма помощи, 100 000 работни места ще бъдат застрашени ", сподели още Хавличек. Идния понеделник чешкото държавно управление ще вземе дефинитивно решение за помощите за сектора.

Задава се нов проблем

Сегашната рецесия с чиповете наподобява единствено като предвестител на огромните проблеми, пред които занапред ще се изправя чешката автоиндустрия. Защото в границите на Зелената договорка на Европейски Съюз чешките автомобилостроители последователно би трябвало да преминат от произвеждане на коли с мотори с вътрешно горене към електрически автомобили.

" От наша позиция за жалост няма различен път с изключение на електрификацията, с цел да реализираме нужното намаляване на нивата на въглероден двуокис ", признава Михал Кадера, завеждащ отдел " Международни връзки " в " Шкода ". " Но това ще бъде едно огромно и скъпо предизвикателство ", прибавя той и изяснява, че до 2030 година " Шкода " счита да доставя на европейските пазари повече електрически коли, в сравнение с коли с мотори с вътрешно горене.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР