Първият заместник-министър на извънредните ситуации Александър Чуприян ще подаде оставка

...
Първият заместник-министър на извънредните ситуации Александър Чуприян ще подаде оставка
Коментари Харесай

Шойгу губи Министерството на извънредните ситуации. Путин започва тиха кадрова революция

Първият заместник-министър на изключителните обстановки Александър Чуприян ще подаде оставка през март. На негово място ще бъде назначен Даниил Мартинов. Това не е просто промяна на един от зам.-министрите. Това, доста евентуално, е удар върху въздействието на Сергей Шойгу.

Ние го губим

Има огромни промени в едно от най-известните министерства в Русия. Според информация от осведомени източници, които, явно, съвсем по едно и също време са дали тази информация на няколко издания едновременно, самият Александър Чуприян е споделил на чиновниците на министерството за идното си тръгване на конферентен диалог. Явно в този момент зам.-министърът ще излезе в отпуск, последван от оставка.

Източници на PBC оповестяват, че Чуприян е решил да напусне, откакто е изразил противоречие с промяната на отряда „ Центроспас “.

Напускането на Чуприян, също така, вследствие на ясно изразено противоречие с политиката за реформиране на Министерството на изключителните обстановки, не е мимолетно събитие, сигурни са източниците на Царград. Това е част от доста сериозна работа за ограничение на въздействието на видимо всемогъщия министър на защитата Сергей Шойгу.

Всички в държавното управление и в президентската администрация знаят: по едно време, когато се реалокира на служба в Министерство на защитата, Шойгу „ напусна, без да напуща “ Министерството на изключителните обстановки. Цялото управление на Министерството на изключителните обстановки не де юре, а де факто остана под негов надзор.

Новите хора

Ситуацията стартира да се трансформира доста постепенно след трагичната гибел през септември 2021 година на министъра на изключителните обстановки Евгений Зиничев. Александър Куренков, неговият правоприемник, беше назначен на тази служба, макар че не е служил в Министерството на изключителните обстановки. Отговарял е за бойната подготовка в Националната гвардейска част. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, разяснявайки това предопределение, означи:

Путин персонално познава добре Куренков. А изборът значи, че по мнението на президента, персоналните, служебните и професионалните качества на Куренков ще разрешат да извършва тези функционалности по най-хубавия метод.

След това постепенната подмяна на управлението на Министерството на изключителните обстановки с хора, които към този момент не са свързани с Шойгу, явно е въпрос на време. Много присъща в този смисъл е фигурата на Даниил Мартинов, който става заместник-министър на изключителните обстановки. И той като министъра не е животоспасител.

Мартинов е служил в центъра на специфичните сили на ФСБ - групата " Алфа ", през 2012 година дава отговор за сигурността на ръководителя на Чечня Рамзан Кадиров, а през 2013 година става негов асистент по силовите структури. През 2017 година Мартинов зае длъжността заместник-началник на чеченския отдел на Федералната работа на войските на Росгвардия, а през 2022 година беше назначен за консултант на министъра на изключителните обстановки, с цел да стане претендент за поста на първи заместник-министър.

Смяната на първия заместник-министър обаче сега дава живот на догатката, че Сергей Шойгу не просто губи връзки на предходното си работно място. Може би приказваме за това, че министърът на защитата последователно става доста по-малко авторитетен от преди в мащаба на съветското държавно управление.

Възможно е тази загуба на въздействие да е обвързвана с намаляването на рейтинга на Сергей Шойгу. Според без значение изследване на публичното мнение, извършено от института Царград, 45,1% от интервюираните не утвърждават активността на съветския министър на защитата Сергей Шойгу. Може да се твърди, че Шойгу в очите на респондентите носи главната отговорност за отрицателните вести за хода на СВО.

Какво от това?

Няма подозрение, че това се схваща даже по върховете на държавната власт. Президентът на Русия е прочут с това, че в никакъв случай не разпръсква фрагменти - само че в никакъв случай не разрешава прекалено много власт и въздействие да бъдат съсредоточени в едни ръце. Майстор е и на непредвидените оставки и назначения. Както биха споделили в Римската империя " sapienti sat ". За разбиращия е задоволително.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР