Първият тип грипен вирус, на който сме изложени в ранна

...
Първият тип грипен вирус, на който сме изложени в ранна
Коментари Харесай

Първият тип грип който „хванем“ определя имунитета ни за цял живот

Първият вид грипен вирус, на който сме изложени в ранна детска възраст, диктува способността ни да се борим с грипа до края на живота ни, съгласно ново изследване на екип от откриватели на инфекциозни заболявания от университета МакМастър и Университета Монреал.

Констатациите, оповестени в списанието Clinical Infective Diseases , дават безапелационни нови доказателства в поддръжка на явлението, известно като „ антигенно печатане “, което допуска, че ранното излагане на един от двата грипни варианта (H1N1, H3N2), които циркулират всяка година, се отразява върху имунитета ни и непропорционално въздейства на реакцията на организма против грип през целия ни живот.

Това може да даде значима информация за планирането на пандемията и епидемията, което разрешава на чиновниците в публичното опазване на здравето да преценяват кой може да бъде изложен на по-голям риск през дадена година, въз основа на възрастта им и какви вируси са били преобладаващи все още на тяхното раждане.

„ Имунитетът на хората против вируси като грип или даже ковид може да окаже голямо въздействие върху риска им да се разболеят по време на следващи епидемии и пандемии “, споделя Матю Милър, съавтор на изследването и доцент в Института Michael G. DeGroote по инфекциозни болести и Изследователски център за имунология на McMaster.

Учените събраха и проучиха данни от грипния сезон 2018-19, което беше извънредно извънредно, защото и двата варианта на грип А преобладаваха в разнообразни интервали от време. Обикновено единствено един вариант господства във всеки грипен сезон.

Също по този начин, те откриват, че хората, които са родени, когато H1N1 е преобладаващ, имат доста по-ниска сензитивност към грип през сезоните, доминирани от този вариант, в сравнение с през сезоните, доминирани от H3N2. От своя страна, родените в H3N2 година са по-малко уязвими от грип А през сезоните, доминирани от H3N2.

„ От нашите предходни изследвания към този момент знаехме, че чувствителността към характерни подтипове на грип може да бъде обвързвана с годината на раждане. Това ново изследване отива доста по-далеч в поддръжка на антигенното печатане. Вместо единствено да демонстрираме по какъв начин характерните възрастови модели са свързани с един или различен подтип по време на един грипен сезон, ние се възползвахме от неповторим „ натурален опит “, с цел да покажем по какъв начин смяната в доминирането на подтипа през един сезон наподобява води до смяна в чувствителността съгласно възрастта “, изясни Ален Ганьон, професор по демография в Университета Монреал и водещ създател на проучването.

Учените се надяват да проучат по-нататък динамичността на предаване посредством разбор на това по какъв начин вирусите се популяризират в семействата, където експозицията е висока и продължителна. В тази среда те могат да преценяват по какъв начин отпечатването може или не може да повлияе на предаването на всеки вариант.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР