Първият сериозен спор в управляващата коалиция вече е налице –

...
Първият сериозен спор в управляващата коалиция вече е налице –
Коментари Харесай

Бивш и настоящ премиер влязоха в спор за войските на НАТО у ...

Първият сериозен спор в ръководещата коалиция към този момент е налице – военният министър Стефан Янев и министър председателят Кирил Петков влязоха в неприсъствен спор дали да позволим на НАТО да разположи още войски у нас, в случай че се постанова.

Необичайно за досегашния си жанр на изяви, Янев пусна през вчерашния ден в персоналния си профил във Facebook коментар, че не счита за неотложно увеличение на наличието на НАТО у нас към този момент.

Този въпрос бе издигнат в Брюксел поради скупчването на съветски войски по границата с Украйна. НАТО и Европейският съюз към този момент предизвестиха Русия, че ще има „ големи последици “, в случай че нападне Украйна. Москва отхвърля тези обвинявания и на собствен ред сложи условия пред НАТО да ограничи наличието си в страни в „ обсега на въздействие на Русия “. НАТО отхвърли това искане.

В събота немското списание " Шпигел " заяви, че висшият съюзнически командващ на НАТО в Европа ген. Тод Уолтърс е предложил алиансът да разположи войски в България и Румъния по модела " Засилено предно наличие ", по който към този момент са ситуирани войски в Полша и в Балтийските републики.

" Дер Шпигел ": НАТО усилва контингента си в България и Румъния
Вчера пък министърът на защитата Стефан Янев се разгласи срещу разполагането на спомагателни войски в България. Позицията на някогашния длъжностен министър председател Янев беше споделена от страницата във Facebook на посолството на Русия в България.

Ето и какво тъкмо написа Янев:

„ Настоящото нарастване на съветския боен капацитет и дейностите по източния фланг на НАТО са условия, които освен би трябвало да бъдат взети поради, само че и да се наблюдават с изключително внимание.

Тези процеси постановат нуждата от обединен метод от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в границите на НАТО се разясняват разнообразни разновидности за отговор, в това число разполагане на спомагателни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно наличие. На този стадий те са на равнище военно-техническо разискване и дефинитивно решение не е взето.

Моята позиция е, че сходен спор, респективно – метод, има капацитет да докара до нежелано повишаване на напрежението в района. Още повече, че на този стадий няма учредения следените процеси да се преглеждат като директна опасност за Алианса и съответстващата зона за сигурност. В този смисъл не смятам, че са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес на Република България.

Същевременно още веднъж наблягам, че процесите в геополитическата среда би трябвало да се наблюдават с изключително внимание. Отчитайки динамичността в средата на сигурност, българската страна има подготвеност да усили потенциала на лични национални сили на своя територия в подтекста на съюзните благоприятни условия за въздържане и защита. Тази подготвеност е функционалност на евентуалната опция от поява на всевъзможен вид опасност, без значение от направлението, от което произтича. “

Днес тази позиция бе оповестена и в списание „ Шпигел “, което написа, че България е срещу разполагане на спомагателни войски на своя територия и добави, че българите имат обичайно приятелско отношение към Русия.

Малко по-късно обаче министър председателят Кирил Петков взе отношение в този спор и опроверга изказванията на Янев, заявявайки, че неговото персонално мнение не е формалната позиция на България.

„ Тази тематика не е разисквана на Министерския съвет, нито е разисквана с някого от нашите сътрудници. Съобщенията по тази тематика са били персонално мнение на министъра, само че по никакъв метод това не е официална позиция на нашето държавно управление “, сподели в Кирил Петков. Той добави, че при визитата си в Брюксел ясно е декларирал, че страната ни ще бъде „ деен член на Европейски Съюз и НАТО, а този вид решения ще бъдат координирани с тази ни роля “.

Премиерът удостовери и тезата си, че най-хубавият метод за продължение на политиките на съдружниците ни на източната граница е „ оптимално потребление дипломатични и мирни средства “.

Малко преди известието от Министерския съвет ръководителят на парламентарната група на „ Демократична България “ Христо Иванов изиска чуване в комисията по защита във връзка изявлението на Янев.

„ Демократична България “ извънредно държи на това, което е закрепено в съдружното съглашение, в преамбюла - България да развива своето пълноценно присъединяване в НАТО не като някаква условност, а като дейна принадлежност. Защото имаме вяра, че не може страната ни да си разреши да бъде в положение на де факто недеклариран, само че на процедура неутралитет в интерес на експанзионистичната политика в района на Кремъл “, сподели Иванов. Той добави, че предложение за увеличението на американското военно наличие в България би получило поддръжка от „ Демократична България “.
Свързани вести Силите за бързо реагиране на НАТО са в нараснала бойна подготвеност Военният министър се разгласи срещу нови войски на НАТО Янев: Обсъжда се разполагането на войски на НАТО у нас, още няма решение Висш военачалник от НАТО желае в България и Румъния да се ускори военното присъствие
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР