Първият създаден изцяло в България сателит вече е в Космоса,

...
Първият създаден изцяло в България сателит вече е в Космоса,
Коментари Харесай

Първият създаден изцяло в България сателит е изведен в Космоса

Първият основан напълно в България спътник към този момент е в Космоса, заяви Българска народна армия. " ЕндуроСат Едно " е изхвърчал към Международната Космическа Станция на 21 май и в този момент е на борда ѝ в очакване да бъде пуснат в орбита.

Мисията на спътника е напълно отдадена на научни и просветителни цели. Ще се употребява за практическо образование по сателитна връзка, а радиолюбители от целия свят ще могат да се свързват с него.

Създателят на " ЕндуроСат " и програмата " Космичеки провокации " Райчо Райчев отбелязва, че планът е почнал от нулата. " Това е галактически транспортен съд, спътник, основан напълно в България, т.е. няма нито една технология на борда, която да е създадена или измислена някъде другаде, което за нас е доста огромна горделивост. Асемблирането на спътника е направено в България ", прецизира той пред Българска национална телевизия.

Сателитът е с размери 10 на 10 на 10 сантиметра и е бил част от пратка от 3300 кг съоръжение и хранителни запаси, доставени на Международната галактическа станция. Спътникът ще лети с близо 30 000 км в час, ще обикаля Земята 16 пъти на денонощи, разполага с самостоятелна система за навигация и надзор в орбита и ще бъде наблюдаван непрекъснато от команден център в София. Всеки радиолюбител ще може да засича известията на спътника и да получава телеметрични данни от него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР