Първият реактор на турската АЕЦ Аккую в окръг Мерсин ще

...
Първият реактор на турската АЕЦ Аккую в окръг Мерсин ще
Коментари Харесай

Първият реактор на турската АЕЦ Аккую ще заработи догодина

Първият реактор на турската АЕЦ Аккую в окръг Мерсин ще бъде въведен в употреба идната година, заяви турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, представен от новинарския уебсайт Хабер3.

Дьонмез сподели това в изявление на взаимното съвещание на политическата комисия на Парламентарната асамблея на НАТО и Специалната група за Близкия изток и Средиземно море в Истанбул.

Министърът означи, че нуклеарната енергетика по едно и също време ще усили диверсификацията на източниците на електрическа енергия за страната и като чист източник на сила ще способства за понижаване на излъчванията на парникови и нездравословни газове.

" Продължават дейностите по създаване на първата АЕЦ на нашата страна в Аккую. Очакваме следващата година да пуснем първия реактор. Същевременно не престават подборът на място и софтуерните подготовки за втора и трета АЕЦ ", сподели още той.

Подобно изявление пред Международния стопански конгрес в Санкт Петербург направи и заместникът на Дьонмез Алпарслан Байрактар, оповестяват други медии.

В полемика през днешния ден на тематика " Зелена сила: провокациите на новото време " заместител енергийният министър означи забележителното повишаване на потреблението на електрическа енергия в Турция през последните 20 години.

" Очакваме потреблението да продължи да пораства през идващите 20 години. Първият реактор на АЕЦ Аккую ще бъде пуснат още идната година ", уточни той.

Проектът за създаване на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ Аккую - се осъществя от компанията " Аккую нуклеар ", в която над 99 % от акциите се имат от съветската компания Росатом, въз основата на междуправителствено съглашение, подписано сред Русия и Турция през март 2010 година

Очаква се АЕЦ " Аккую " да създава 35 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно, които ще покриват към 10 % от потреблението на електрическа енергия на страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР