Държавната политика за увеличение и стабилизиране на доходите на работещите

...
Държавната политика за увеличение и стабилизиране на доходите на работещите
Коментари Харесай

КНСБ готви протест на 20 май, темата - заплати

" Държавната политика за нарастване и стабилизиране на приходите на работещите в областта на висшето обучение и науката, почнала през 2020 година, планува годишно покачване на заплатите на университетския и неакадемичния състав на държавните висши учебни заведения (ДВУ) в България. В резултат на тази мярка в държавния бюджет за 2024 година са заложени в допълнение 39 млн. лв., нужни за растеж на заплатите на университетския състав от 01.01.2024 година Планирано е следващо нарастване на заплатите, считано от 01.04.2024 година, за което са планувани 150 млн. лева (компенсация за отпадането на студентските такси, оповестена от постоянния министър председател акад. Николай Денков). Договорено и законоустановено е те да са целеви за възнагражденията на университетския и неакадемичния състав в ДВУ, както и за покачване стипендиите на докторантите. Предложени и утвърдени са и нужните промени в Закона за висше обучение (ЗВО), следвайки политиката по приходите и изключително промяната за основаване на профилирана администрация, заложена от 2020 година в член 53, за която до момента нямаше финансиране. Така препоръчаният план на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто период за публично разискване завърши на 11.04.2024г., към този момент месец е според от решението на Министерството на финансите (МФ). "

Това се споделя в позиция на КНСБ.

" Във връзка с осъществяването на горепосочените политики по приходите от началото на годината бяха извършени голям брой срещи на държавно равнище, инициирани както от Национален браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета “ – КНСБ (ВОН – КНСБ), по този начин и от отрасловите министерства и комисии в Народното събрание, а спомагателните суми бяха контрактувани съответно с финансовия екип в МОН.

След встъпването в служба на сегашния длъжностен кабинет обаче всички идни дейности се трансфораха в групови бездействия, изключително от страна на Министерство на финансите.

От контрактуваните спомагателни средства за тази година към бюджетите на ДВУ не е постъпил нито лев. Заплатите на работещите в СЕКТОРА към днешна дата са на равнища от началото на 2023 година

На срещата, извършена на 08 май в МФ, присъединяване взеха служебният министър Людмила Петкова, служебният министър Галин Цоков, всеки със своя финансов екип, господин Красимир Вълчев – ръководител на Комисията по образованието и науката, а от страна на ВОН-КНСБ – проф. Лиляна Вълчева и доцент Агата Манолова. Служебният министър Петкова изиска в допълнение време и разгласи идната среща да се организира в петък, 10 май, с претекст нуждата от време за верифициране на показаните от МОН калкулации и обезпечаване на нужното финансиране по Постановление на Министерски съвет.

Работното съвещание не се състоя по виновност на МФ, с което демонстрираха, че изрично се дистанцират от поемането на отговорност за съблюдаване на към този момент оповестеното, контрактуваното на държавно равнище и гласуваните промени и допълнения на ЗВО в Народното събрание.

Националният профсъюз ВОН – КНСБ не се съгласява с нихилистичната политика от страна на служебния министър на финансите, нито ще остави министър Петкова да анулира решения и сделки, взети от обществените сътрудници в границите на тристранния разговор, според Кодекса на труда. Категорично не сме съгласни одобрената политика по приходите, следвана в продължение на три години от няколко постоянни и служебни държавни управления, да бъде унищожена в този момент с едноличния отвод на служебния министър на финансите. Министър Петкова отхвърля да поеме отговорност и като част от екипа на МФ в кабинета Денков, който обществено разгласи свободен запас от 150 млн. лева за отплата на въвеждането пъкъл хок на безплатното образование в ДВУ. Сега, в качеството ѝ на длъжностен министър, госпожа Петкова отхвърля да даде тази сума, нарушавайки решението на Народно събрание.

От КНСБ оповестиха митинг на 20 май, понеделник, пред постройката на Министерството на финансите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР