Първият по рода си Салон на музеите отваря врати за

...
Първият по рода си Салон на музеите отваря врати за
Коментари Харесай

Първи Салон на музеите отваря врати на 3 март в НДК

Първият по рода си Салон на музеите отваря порти за гости на 3 март в НДК, предава кореспондент на БГНЕС.

Салонът е част от формалната културна стратегия на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Пространството съставлява специфична селекция от музейните сбирки на столични и районни музеи и галерии. От 3 до 5 март посетителите ще имат опцията да прегледат близо 40 изложения на музеи и няколко галерии от всички краища на България. Идеята е на едно място да бъдат показани реплики на шедьоври, както и разнообразни линии от активността на българските музейни институции, които имат основна роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.

Сред участниците в „ Салона ” са археологически, етнографски, исторически, районни и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и други Свои творби ще покажат и Национална художествена изложба, Градска художествена изложба „ Борис Георгиев ” във Варна, както и Художествената изложба в Русе.

Като човек, който познава работата на музеите, одобрявам този музеен салон и като развиване на екипите, които работят в нашите музеи, сподели Амелия Гешева, зам.-министър на културата, която участва на откриването на културното пространство.

„ Само допреди година имахме един музеен салон, за който благодаря на сътрудниците от Русе. Това е салон, в който се договарят изложбите по този начин, че културните календари на всички общини да бъдат извънредно богати и музеите да могат да случат обмена на своите сбирки и изложения, които са подготвили ”, разясни Гешева.

Тя разяснява, че Салонът на музеите, показан в НДК, е нещо друго. „ Под една шапка ще могат да бъдат показани сбирките на музеите от страната и съм извънредно щастлива от това, че на нашия народен празник Салонът ще бъде отворен за българската аудитория и за гостите, които ще бъдат тук по време на председателството, тъй като това е метод да покажем културното си завещание на хората, които са в София и са нямали опция да стигнат до музеите в страната. Нашите общи старания ще допринесат за това да пазим и разпространяваме културното завещание ”, съобщи Гешева. Тя посочи, че това е задача освен на хората в музеите, само че е задача на всички българи.

От своя страна Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете на НДК, съобщи, че НДК е естественото място, където да се случи Салон на музеите. „ Още в основаването си философията и задачата на НДК е да показва българската история и просвета по допустимо най-хубавия и нетрадиционен метод. Неслучайно НДК е най-посещаваната инфраструктура в София и Българя ”, разяснява Велков.

Той бе безапелационен, че страната ни има богата история, само че към днешна дата е значимо по какъв начин съумяваме да я представим и какъв брой автентично и налично го вършим. „ Именно това е нашата цел и задача – НДК да бъде едно съвременно, отворено пространство за показване на сходни планове. Едно от най-големите провокации през днешния ден за културното и историческо завещание е неговата социализация. Именно посредством тази социализация насочваме обръщение към бъдещите генерации ”, съобщи Борислав Велков.

Салон на музеите съответствува с председателството и по този метод всички, които не познават историята и културата ни, ще могат да се допрян до нея. Проекти като този демонстрират, че се движим в вярната посока, добави той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР