Първият информационен сайт на български език, посветен на метаболитния синдром,

...
Първият информационен сайт на български език, посветен на метаболитния синдром,
Коментари Харесай

Всички отговори за метаболитния синдром в един сайт

Първият информативен уебсайт на български език, отдаден на метаболитния синдром, към този момент работи и е наличен на адрес www.metaboliten-sindrom.bg. Това е нов план на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по ендокринология " Акад. Ив. Пенчев ", чиято цел е да обърне внимание и да осведоми хиляди българи, наранени от това положение, което пречи на здравето им и ги слага във висок риск от миокарден инфаркт и диабет вид 2.

Според формалните статистики към 25% от популацията на Европа и Съединени американски щати са с метаболитен синдром, а статистиката за България демонстрира, че над една трета от популацията е с наднормено тегло, което е съществена причина за появяването на синдрома.

Метаболитният синдром не е съответно заболяване, а цялост от рискови фактори като високо артериално налягане, нараснала кръвна захар, нараснали равнища на холестерола и затлъстяване, главно в региона на корема и в случай че не се вземат ограничения, засегнатите хора са в сериозен риск от атеросклероза, захарен диабет вид 2, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, предизвестява профилирания уебсайт.

Причините за развиването на метаболитен синдром са в комбинацията от взаимоотношението на генетични и демографски фактори, фактори на околната среда и изключително метода на живот. Честотата на случаите нараства с натрупването на наднормено тегло и с възрастта, като доближава пикови стойности при хората над 60 години.

Натрупването на мазнините, най-вече в региона на корема, се значи като затлъстяване от мъжки вид или вид " ябълка " и тъкмо този вид затлъстяване е обвързвано с възникването на метаболитен синдром. При затлъстяването от женски вид, при което мастната тъкан се натрупва в региона на ханша и бедрата такава връзка не е открита, само че това не значи, че дамите са защитени от него.

Диагнозата се слага по няколко общовалидин критерия, разказани през 2010 година от Българския институт " Метаболитен синдром ". При съществуване на 3 или повече от 5 рискови фактора се слага диагнозата метаболитен синдром:

- Повишена обиколка на талията: за мъже ≥ 94 cm, за дами ≥ 80 cm;
- Нива на триглицеридите > 1.70 mmol/l или банкет на лекарства против нарасналите равнища на триглицериди;
- Намалени равнища на ХДЛ – холестерол: за мъже - Артериално налягане ≥130/85 mm Hg или съществуване на терапия против нарасналото артериално налягане;
- Кръвна захар на гладно ≥ 5.6 mmol/l или към този момент открит захарен диабет вид 2.

Изключително значима е профилактиката, ранното разкриване и ранното лекуване на метаболитния синдром, означават от профилираната болница. На първо и най-важно място - би трябвало да се положат старания за намаление на телесното тегло посредством смяна в харненето и в случай че е допустимо - с физическа интензивност.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Прегледи и акции (7)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР