Първият дебат между водачите на листите на двете най-големи партии

...
Първият дебат между водачите на листите на двете най-големи партии
Коментари Харесай

Дебатът Йончева–Габриел: нищо общо, освен че са жени

Първият спор сред водачите на листите на двете най-големи партии – ГЕРБ и Българска социалистическа партия, сподели, че общото сред досегашния ни еврокомисар Мария Габриел и аления народен представител Елена Йончева е единствено във обстоятелството, че и двете са дами. 

Определението в действителност даде самата Габриел, като на въпрос какво харесва в Йончева отговори: " Това, че сме дами. "

Всъщност същественото разминаване сред водачите на двете листи се виждаше от дълго време – в този момент брюкселското говорене се сблъска с грозната действителност. Габриел акцентира на европейските политики и всичко свършено досега от представителите на ГЕРБ по тях, а Йончева се концентрира върху проблемите. И тезите, че сегашният еврокомисар е по-подготвен да съставлява страната ни в Европейския парламент от Йончева не устояха. Действително – Габриел владее по-добре типичния за Брюксел език, може би е по-запозната и с терминологията, само че хората у нас са изтощени от красиви изречения с кухо значение и леко положително звучене. 

„ За нас идеята е България. А аз се различавам с две качества: дипломация и неотстъпчивост ", съобщи лидерът на листата на ГЕРБ. Тя изясни още, че желае да се бори за „ мощна, сигурна и суверенна Европа ”. Звучи добре, нали? На втори прочит обаче не значи нищо. 

И въпреки Йончева да не звучеше толкоз школувана и спокойна като съперника си, думите ѝ за корупцията сигурно прозвучаха по-близки на хората: „ Вече 12 години сме част от Европейски Съюз. За тези години в България са налети милиарди, само че ние по никакъв метод не се доближаваме до Европейски Съюз ”. Каква е повода – за толкоз години българите действително не се усетиха покрай Европа като приходи, стандарт, сигурност. Продължаваме поредна година да приказваме за „ Западна Европа ”, „ там на запад ” и още по-народното „ техните заплати, ехееее ”.

Всъщност дебатът продължи по един и същи метод от началото до края. Докато Габриел настойчиво твърдеше, че злоупотреби с европейски средства има на всички места и цитираше отчети на рейтингови организации, Йончева „ сваляше ” проблемите на родна почва. 

Истината обаче е, че предизборните диспути са шоу за политически централи . Едва ли някой отвън „ Позитано 20 ” и НДК брои точките на едната и другата във въпросния конфликт. Избирателите не съпоставят коя по-добре познава европейската тема. У нас към момента има прекалено много проблеми и имаме потребност от слагането им на дневен ред, а не замазването им. Едната направи тъкмо това, а брюкселските термини може и на място да ги овладее, в случай че изиска. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР