Първите изтребители трябва да пристигнат през 2025 г.Новите идват през

...
Първите изтребители трябва да пристигнат през 2025 г.Новите идват през
Коментари Харесай

Даваме 1,32 млрд. долара за още 8 самолета

Първите изтребители би трябвало да дойдат през 2025 година
Новите идват през 2027 година

За покупката на още 8 военни самолета F-16 Blok 70 държавният бюджет ще даде 1,32 милиарда $, което прави 2,588 милиарда лева Решението за капиталовия разход беше подкрепено от бюджетната комисия към Народното събрание.

От утвърдените пари 1,292 милиарда $ ще бъдат за покупката на самите самолети и за образование на водачи. Отделно 24,4 млн. $ за са покупка на авиационни управляеми ракети, а 3,67 млн. $ са за придобиване на многофункционална система за систематизиране на информация - взаимна тактическа радиосистема.

Първите осем самолета F-16 Blok 70, които към този момент са платени от България, би трябвало да дойдат през 2025 година, а новите осем самолета би трябвало да бъдат в страната през 2027 година, стана ясно по време на съвещанието на комисията.

За разлика от първите осем самолета, при които цялата цена беше платена предплатено, в този момент заплащането на цената ще бъде разсрочено за интервал от 10 години. Депутати сложиха въпроса, дали България може да получи лиценз за произвеждане на муниции за самолетите. Но договарянията по контракта с производителите от американската компания “Локхийд Мартин ” са завършили. Ако стартират нови договаряния, цената за самолетите ще бъде по-висока.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР