Първите два месеца ще са посветени на местните избори, а

...
Първите два месеца ще са посветени на местните избори, а
Коментари Харесай

Политолог: Борисов иска максимално да се дистанцира от кабинета

Първите два месеца ще са отдадени на локалните избори, а идващите два месеца ще са отдадени на последствията от тях.

Това разяснява в студиото на Euronews Bulgaria политологът Димитър Ганев.

Борисов действително влиза в политическа акция и то в една по-опозиционна роля, въпросът е за какво.

 
Това, което желае Борисов и ГЕРБ е оптимално да се дистанцират от кабинета, той да се асоциира единствено с ПП-ДБ, с цел да завоюват на локалните избори.
Не мисля, че има заплаха от предварителни избори. Няма партия, която да има интерес от това. Нови избори биха създали сходна конфигуртация, а даже и по-сложна за партиите. Този парламент не мисля, че е заплашен, считам, че държавното управление е застрашено. Ако продължи ерозията в ръководството, доста мъчно ще удържат обстановката. Най-вероятно е да приказваме за нов кабинет в границите на този парламент. Дори да се задържи до ротацията, не мисля, че ще остане по този начин кабинетът и единствено министър председател ще се смени.

Мнозинстовото ще се резервира, не виждам тази година това да се промени. Целият информационен фокус е изместен от държавното управление към Народно събрание. Всички политически изявления са от лицата в Народно събрание, доста рядко Денков, а Асен Василев не го виждаме.

 
Ролята на президента е такава каквато ни е позната - съпротива на ръководещите. В предния му мандат към този момент имаше разделяне по линия на смяната. Той беше като патрон на тази смяна. Сега има разделяне по линия евроатлантизъм. ГЕРБ, Политическа партия, Директива за птиците, Движение за права и свободи от една страна и Българска социалистическа партия, Възраждане и позициите на президента наподобява, че дава поръчка да е водач на другия лагер.
Той ще продължи да натрупа политически капитал, по кое време ще го употребява не знам, не мисля, че ще прави партия. Отношенията сред президента и държавното управление няма да станат по-добри. Аз постоянно съм бук срещу да се вършат промени в закона поради човек. И това, което ще вършат в този момент със законодателна смяна е Министерски съвет да назначава шефовете на службите, което до момента правеше президента. В рационален разговор с президента може да се стигне до консенсус.

Колкото повече пада доверието в кабиета, той все по-силно се оформя като опозиоцонен водач.

този кабинет не потегля с висока социална поддръжка, рискуват да падне още и към този момент излиза въпросът какъв брой още партиите ще го поддържат и няма ли вредата за партиите да е по-голяма.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР