Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния

...
Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния
Коментари Харесай

Първи случай на морбили в България

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Случаят е от София и е доказан в края на предходната седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола, оповестиха за БНР от лабораторията.

Междувременно от Столичната районна здравна ревизия оповестиха, че стартират акция за имунизация на деца без персонален доктор и с пропуснати имунизации и реимунизации против морбили, паротит и рубеола. Ваксините ще се слагат в имунизационния кабинет на ревизия от 8:30 до 17:00 ч. в делничните дни.

Какво съставлява болестта?

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, инфектиране на лигавицата на горните дихателни пътища, присъщ кожен обрив и постоянно настъпващи затруднения. Причинител на болестта е морбилният вирус - Morbillivirus morbillorum. Стайна температура и директна слънчева светлина унищожават вируса бързо. При -20 и -70 ⁰ С и в лиофилизирано положение той резервира инфекциозната си интензивност от няколко месеца до няколко години, това излиза наяве от уеб страницата на Министерство на здравеопазването " Плюс мен ".

Как се предава?

Морбилният вирус се отделя във въздуха при диалект, издишване, кихане, кашляне и рев. Обикновено заразяването с морбили се реализира при непосредствен, непосреден контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити пространства, транспортни средства, учебни заведения. Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Как се открива?

Диагнозата на морбили се слага на база клинично протичане на болестта, на епидемиологични данни за имунизационно положение (напр. пропусната имунизация) и за контакт с болен от морбили. За потвърждаване на диагнозата се употребява доказване на характерни антитела, уединяване на морбилния вирус от клинична проба или доказване на вирусна РНК, показват от " Плюс мен ".

Какви са признаците?

Инкубационният интервал е от 11 до 21 дни, приблизително 12-14 дни. Заболяването стартира последователно с повишение на температурата, кихане, хрема, сълзотечение, светобоязън, груба, неповлияваща се от нормалното лекуване кашлица и температура, достигаща до 38,5 - 39 ⁰С. Децата стават апатични, плачливи, губят вкус. След малко намаляване или нормализиране температурата още веднъж се покачва до 39 - 40 ⁰С и се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива етапно, като в началото обгръща лицето (около носа и зад ушите), шията и горната част на гръдния панер. След това ангажира тялото и крайниците. Общият тип на кожата прилича географска карта.

До какви последици може да докара?

Най-честите затруднения след преболедуване на морбили са:

► ушна зараза, която може да докара до загуба на слуха и глухота;

► диария;

► пневмония - съществена причина за гибел от морбили;

► енцефалит - водещ до гърчове и умствена изостаналост;

► подостър склерозиращ паненцефалит - доста рядко затруднение, водещо до гибел.

► 30% от преболедувалите морбили развиват затруднения.

След преболедуване е присъща продължителна обща уязвимост, изтощение, нараснала уморяемост, допълват от " Плюс мен ".

Какво е реализирано в профилактиката на болестта?

Морбили е една от най-заразните заболявания. При неналичието на всеобща имунизация към 95% от популацията ще бъде инфектирано с морбилния вирус до 15 годишна възраст.

Имунизация против морбили следва да се приложи на всички деца и възприемчиви възрастни. Обхващането на всички деца с две дози ваксина против морбили би трябвало да е стандарт на всички национални имунизационни календари. За национална елиминация на морбили е належащо да се реализира ≥ 95% имунизационен обсег с две дози ваксина в страната.

В България наложителна имунизация и реимунизация против морбили се прави надлежно от 13 месечна възраст и в годината, в която се навършват 12 години от живота на детето с ваксина MMRVaxPro.

Периодично, заради струпване на неимунизирано население, в страната се записват епидемиологични гърмежи или епидемии с друг брой болни.

През 2009-2011 година в страната е записана зараза от морбили, засегнала над 24 000 лица, с 24 умряли (20 от които деца).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР