Първи депутатски имунитет падна в 47-ото Народно събрание. Вчера главният

...
Първи депутатски имунитет падна в 47-ото Народно събрание. Вчера главният
Коментари Харесай

Падна първият депутатски имунитет в новия парламент! Димитър Аврамов от ДПС се отказа доброволно след искане на Гешев

Първи депутатски имунитет падна в 47-ото Народно заседание. Вчера основният прокурор Иван Гешев изискал да се възобнови наказателното гонене против народния представител от Движение за права и свободи Димитър Аврамов. Депутатът пък незабавно се съгласил непринудено да се откаже от имунитета си, стана ясно от съобщение на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев при започване на пленарното съвещание през днешния ден.

Във вторник от Специализираната прокуратура оповестиха, че са предложили на основния прокурор на Република България да изготви искане до Народното събрание за позволение за продължение на наказателното гонене против Д.А., определен за депутат (съгласно Решение № 976-НС на ЦИК от 19.11.2021 г.).

Народният представител Д.А. е обвиняем в Специализирания углавен съд по НОХД № 1479/2019 година за търговия с въздействие (престъпление по член 304б, алинея 1, вр. член 26, ал.1, вр член 20, алинея 4 от НК).

С определение от 01.12.2021 година, Специализираният углавен съд спря наказателното произвеждане против Д.А. на съображение член 25, ал.1, т.3 от Наказателно-процесуален кодекс, заради придобиването на депутатски имунитет и събитието, че продължаването на наказателното гонене против него е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или негово документално единодушие, съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България.

Съдебното дело се води за това, че Д.А. (и двама негови помагачи) в интервала от 6 юли 2012 година до 17 юли 2012 година, в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността „ Тировец” в землището на гр. Монтана, при изискванията на продължавано закононарушение с пет действия, изискал от български предприемач сумата от 220 000 лв. и право на прилагане на аграрни земи (и приел сумата от 100 000 лева), с цел да упражни незаконно въздействие над длъжностни лица - шефа на Областна дирекция „ Земеделие “ в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана, показаха от Специализираната прокуратура.

Димитър Аврамов е дълготраен народен представител в няколко Народни събрания. Първоначално той бе представител на ГЕРБ. След като стартира наказателно гонене обаче от партията на Борисов се отхвърлиха от него. За сметка на това партията на Доган му даде опция да служи на народа от нейно име.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР