Първата стъпка от процеса по кандидатстване за работа обикновено е

...
Първата стъпка от процеса по кандидатстване за работа обикновено е
Коментари Харесай

Може ли CV-тo скоро да останe в миналото?

Първата стъпка от процеса по кандидатстване за работа нормално е даване на професионална автобиография, написа

Тя включва съществени персонални данни за претендента, обучение, предходен опит и евентуално малко информация за доброволческа работа, персонални ползи или добити умения.

Само обаче, в случай че всичко това се побира на лист хартия формат A4, което нормално е ограничаването за CV.

Бавно, само че несъмнено обаче, това се трансформира, защото работодателите осъзнават, че дипломата за висше обучение и обвързваните стажове не постоянно значат, че са разкрили подобаващия претендент.

Вместо това уменията на претендента за работа към този момент са от основно значение.

Тенденцията към наемане на служите въз основа на техните умения се форсира в последните месеци, защото фирмите би трябвало да се оправят със затегнатите условия на пазара на труда, икономическия напън и по-високите упования от страна на евентуалните им нови чиновници.

Проучване на LinkedIn от юни демонстрира, че към 45% от фирмите са употребявали съответно данни, свързани с уменията на претендентите, с цел да набират чиновници през последната година, като този дял от този момент наподобява се е нараснал.

“Над 50% от наемащите чиновници в LinkedIn към този момент категорично употребяват данни за уменията на претендентите, с цел да запълват своите позиции, а потребителите на бизнес обществената мрежа са добавили над 500 млн. умения към своите профили в последните 12 месеца ”, споделя пред CNBC Адам Хокинс, началник на отдела за асортимент на личен състав в LinkedIn за районите на Европа, Близкия изток и Африка и Латинска Америка.

Ефектът както върху фирмите, по този начин и върху претендентите за работа, може да е голям, защото основаният на уменията асортимент уголемява обсега на това кой може да кандидатства за свободните позиции, което дава на чиновниците по-голям избор от претенденти, а на търсещите работа - повече благоприятни условия.

“Проучването на LinkedIn открива, че ориентираният към уменията метод може да усили с до 20 пъти отговарящите на изискванията претенденти и да увеличи броя на дамите измежду тях с 24% в промишлености, в които нежният пол не е задоволително добре показан, ” споделя Хокинс.

Бъдещето на CV-то също по този начин е нестабилно. Как би могло да наподобява то и ще съществува ли изобщо?

За специалистите едно нещо е ясно – CV-тата на бъдещето няма да наподобяват по нищо на актуалните.

Това включва и наличието и формата, споделя Дейв Рицо от Deloitte. Те ще включват повече детайлности за претендентите като “умения, резултат върху организацията, темперамент, каква цел се пробват да реализират и какво е значимо за тях, ” споделя той.

Строгите правила за формата на професионалната автобиография също изчезват бързо, добавя Рицо.

“Форматът на обичайното CV, който включва последователност на образованието, изложение на заемани позиции и години и други правила избледняват, ” показва той.

“Перфектното ” CV към този момент не е толкоз значимо за работодателите, колкото в предишното, споделя пред CNBC Джулия Полак, старши икономист в ZipRecruiter. Появата на ChatGPT и други принадлежности с изкуствен интелект улесни основаването на мощна професионална автобиография, което значи, че тя към този момент не е толкоз скъпа и информативна за работодателите.

“Вашето CV би трябвало да е идеално, само че към този момент няма да бъде задоволително, ” споделя тя.

Ако CV-тата няма да наподобяват като такива или пък да имат същото наличие, може ли да бъдат сменени изцяло?

Рицо от Deloitte счита, че те ще еволюират в нещо, което той назовава “дигитално досие. ” Те ще бъдат “преносими, свързани с идентификационни данни за промишленост или сфера на работа и ще могат елементарно да бъдат зареждани в платформи, които срещат потребностите на работодателите и търсещите работа, ” споделя той.

Полак от ZipRecruiter планува сходно развиване на нещата.

“Ще има от ден на ден цифрови аналози, като онлайн профили на търсещи работа, включващи онлайн верификация на дипломи и удостоверения, рекомендации за умения и връзки към мултимедийни артикули, ” споделя тя.

С намаляването на актуалността на обичайните CV-та за работодателите, може да се появяват нови форми на отсяване на чиновниците като част молбите за работа, споделят специалисти.

Полак допуска, че фирмите ще желаят да се срещат с евентуалните чиновници на по-ранен стадий от подбора, в съпоставяне със в този момент, даже и това да е единствено виртуално, или пък ще прибавят повече оценки на уменията в метода си по наемане на чиновници.

Може да се появят и нови способи за оценка на претендентите, споделя Рицо.

“Можем да станем очевидци на забавни процеси, които включват смяна от оповестяване на свободните работни места към изтъкване на добитите умения и демонстрирането на тези умения посредством по-голям набор от първични оценки, които включва симулации и действия с решение на проблеми в действителния живот, отнасящи се по-пряко към съответните работни обстановки, с които претендентът ще се сблъска, ” изяснява той.

Важността на рекомендациите може също да нарасне и да стане част от концепцията на Рицо за “дигитални досиета. ”

Той не има вяра в бъдещето на класическото, обичайно CV, само че счита, че ще остане някаква форма на документ или профил, която прилича такова.

Полак от ZipRecruiter не чака настъпване на края на високо качественото CV.

“Идеалното обобщение няма да се трансформира в отживялост, а по-скоро ще бъде някакво минимално условие, ” споделя тя. Макар и в бъдеще да има известни промени в неговото наличие и в цялостния развой по кандидатстване за работа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР